Bankbeslag

Bankbeslag

Als men een bankbeslag tegenkomt kunnen wij u als CasaLasDunas zeker mee verder helpen. Hierbij willen we u graag van enkele zaken op de hoogte brengen. Het is mogelijk om een bod uit te brengen, maar het kan vaak een week tot zelfs een paar weken duren voordat men hier antwoord op krijgt. In praktijk is het niet logisch dat de bank een bod accepteert dat meer dan 10% lager is dan de vraagprijs, aangezien het dan aan de hand van een marktsituatie gekoppeld moet worden om te laten zien dat er daadwerkelijk appartementen in hetzelfde complex beschikbaar zijn voor dezelfde prijzen. Een veel lager bod uitbrengen is altijd te proberen, maar meestal wordt dit een moeilijk verhaal. 

Bij acceptatie van het bod of bij het accepteren van de vraagprijs, zal de bank een heleboel papierwerk van jullie vragen, ongeacht of jullie nu wel of niet een hypotheek nodig hebben. Denk hierbij aan loonstroken, bankafschriften, belastingaangiftes en de oorsprong van het geld om de aankoop te doen. Alles moet aangetoond worden, officieel vertaald worden door een beëdigd vertaler en voorzien zijn van een apostille. Dat kan vaak al 500 tot 1000 Euro extra kosten met zich meebrengen (afhankelijk van wat ze allemaal vragen). - Het proces op zich duurt al snel minimaal een half jaar. Wel weet je of je eerste in de rij bent en dus als je al het correcte papierwerk aanlevert (en dit kan bijvoorbeeld de ene week een document zijn en een maand daarna weer nieuwe documenten) dat je de woning kan kopen. In de meeste gevallen wordt wel een reservering gehanteerd, maar op het moment dat men groen licht heeft van de bank, dan dient men bijna altijd binnen een maand naar de notaris te gaan (in sommige gevallen krijgt men 2 maanden de tijd). De bank is hier helaas niet flexibel in, zelfs niet in deze tijden, maar dat zou altijd met een machtiging op te lossen zijn. 

Bij bankbeslagen is er geen water en elektriciteit en een bank neemt nergens verantwoording voor, immers, in de meeste gevallen kennen ze de woning niet eens fysiek, maar alleen van papier. Dit houdt dus in dat je alles koopt zoals het is en nooit met verborgen gebreken of iets dergelijks kan aankopen. Nu weten we meestal van te voren dat de structuur van de appartementen en bouw zelf in orde is, maar voor de apparatuur e.d. dient men gewoon van het slechtste scenario uit te gaan, dan kan het in ieder geval niet tegen vallen. Veel kunnen we natuurlijk zelf al op locatie zien als we de sleutels kunnen bemachtigen. Wat betreft water en elektriciteit dienen hier ook nieuwe contracten voor te worden afgesloten, wat ook altijd een extra kostenpost met zich meebrengt. Qua extrakostenpost dient men natuurlijk 10% overdrachtsbelasting te rekenen, ongeveer 3% voor de resterende kosten qua notaris, registratie etc. en in dit geval als wij de bemiddeling op ons nemen dan zouden we daar ook nog eens 3% als aankoopmakelaar voor vragen. Helaas is dit ontzettend veel en tijdrovend werk (niet te vergelijken met een verkoop van een particulier), waarbij het meest frustrerende voor de klanten vaak is dat er niet 1 persoon is bij de bank die direct een ja of nee kan zeggen of aangeeft welk document nu weer nodig is en zo de weken en vaak maanden verstrekken zonder dat je duidelijkheid hebt op een datum voor de overdracht. 

Wat betreft de schulden kwestie, wordt het appartement natuurlijk vrij van schulden en lasten verkocht. Mocht er een schuld van de hypotheek op zitten, is die natuurlijk verdwenen nu het in beslag genomen is. Voor de rest neemt de bank de verantwoordelijk voor het betalen van de ibi (kadastraal inkomen) en gemeenschapskosten tot op de dag van de overdracht. Hier zitten verder geen adders onder het gras. 

Kopen
Huren
WhatsApp