Costa Cálida de warme kust van Spanje

De Costa Cálida (Spaans voor warme kust) ligt ten zuiden van de Costa Blanca en ten noorden van de Costa de Almeria in de regio Murcia. De belangrijkste stad in deze regio is Cartagena, wat tevens ook een van de belangrijkste havens van het land heeft.

De warme kust van Spanje

De kustlijn van de Costa Cálida is op te delen in 2 delen; aan de Oostzijde is deze vrijwel één lang uitgestrekt strand. Aan de Zuidzijde vindt men vooral rotsformaties. De stranden aan Mar Menor zijn allen zandstranden, zonder getijden, grote golven en stroming. Het strand loopt dusdanig langzaam af zodat de eerste 50 meter vanaf het strand slechts 1-1,5 meter diep is. Mar Menor is daarom zeer geschikt voor kinderen, ouderen en mindervalide personen. In het hoogseizoen worden de stranden bewaakt door strandwachten. Tevens is er apparatuur voor minder validen aanwezig, waardoor deze personen eveneens kunnen genieten van het heerlijke water.

Uniekheid Costa Cálida

De Costa Cálida heeft een bijzonder fenomeen voor Spaanse begrippen; Men kan hier kiezen om óf in de Azuurblauwe Middellandse Zee te zwemmen, of in het kristalheldere Mar Menor. Mar Menor is 170 km², met een totale kustlijn van 70 km. De temperatuur van Mar Menor is altijd 4 á 5 graden hoger dan de Middellandse zee, omdat deze maximaal slechts 7 meter diep en ingekapseld is. Mar Menor is om bovenstaande redenen uitstekend geschikt voor vele soorten watersport.


Cartagena is gesticht in de 3e eeuw voor Christus, door Hasdrubal de Schone. Tijdens deze periode zijn er 5 vestingen gebouwd op de bergtoppen rond de stad. 4 Van deze vestingen zijn gerestaureerd, en 1 is in originele staat gelaten. Eén van Spanjes oudste bouwwerken. Het Amfitheater in Cartagena, is ontdekt in 1987. Het middelpunt van de stad is het prachtige Plaza Espana, een park gelegen op een grote rotonde. In de stad Murcia vindt men de Trapería, een historische straat die uitloopt op de Kathedraal, waarvan de bouw ruim 500 jaar heeft geduurd. De universiteit van Murcia is een oud klooster met marmeren zuilen. Vlak naast Murcia staat het Santuario de la Fuensanta; een heiligdom omringd door citroenboomgaarden. Voor ongerepte baaitjes en stranden kunt u het beste naar Mazarrón, een havenstad die groot geworden is door de mineraalrijke berggebieden. Vele baaitjes hebben een grindstrand, waardoor het water kraakhelder is; ideaal om te snorkelen of duiken. Langs de gehele kustlijn van de Costa Cálida zijn 90 scheepswrakken te vinden, waarvan het gros voor de kust van Cartagena.

Omdat dit stukje Spanje nog niet overspoeld is door toerisme, liggen de huizenprijzen lager dan aan de overige Costa’s. Behalve de huizenprijzen, zijn ook de prijzen in cafés en restaurants nog niet zo hoog als aan de bekendere Costa’s. Tevens is er een hoogbouwverbod, op de gehele kustregio met uitzondering van La Manga, een dunne landstrook die Mar Menor van de Middellandse Zee scheidt. Voor wie van golfen houdt is de provincie Murcia een paradijs, met 13 golfresorts.

  • Temperatuur: De gemiddelde temperatuur in de winter is ongeveer 16 °C. In het voor- en najaar is de gemiddelde temperatuur rond de 20 °C. In de zomer is de gemiddelde temperatuur ongeveer 31 °C.
  • Tijdverschil: Met Nederland is er geen tijdsverschil.
  • Taal: De officiële voertaal is Spaans. U kunt echter vrijwel overal met Engels en/of Duits en soms zelfs Nederlands terecht.
  • Overwinteren: Het meest populaire gebied van Spanje om te overwinteren is de Costa Blanca. Maar ten zuiden grenzend aan de Costa Blanca ligt de Costa Cálida. De Costa Cálida heeft 2 soorten klimaten, namelijk het steppeklimaat en mediterraan klimaat en heeft daardoor een aparte veelzijdige natuur. Van prachtige baaien tot en met toeristische stranden, het is een veelzijdige kust van bijna 250 kilometer. Het binnenland is glooiend, van dorre vlakten tot en met bosrijke valleien. Tel daarbij het goedkope leven aan de Costa Cálida op en men heeft de perfecte locatie om ook hier eens te gaan overwinteren. De Costa Cálida heeft een eigen cultuur, echte Spaanse restaurants en leuke winkels, kortom teveel om op te noemen. Tijdens uw verblijf is een bezoek aan de Sierra Nevada zeker de moeite waard.
  • Winkelen en Feesten: In elk dorpje zijn de basisbehoeften gedekt; er is altijd een supermarkt, bar, restaurant en apotheek in de buurt. In de regio Murcia zijn gedurende één jaar meer dan 100 dergelijke festiviteiten. Het moge dus duidelijk zijn dat Spanjaarden van feesten houden. Er zijn talloze kleine feesten het hele jaar door, echter ligt het hoogtepunt hiervan in de zomer. Een traditie bij Spaanse festiviteiten is dat deze altijd afgesloten worden met een vuurwerkshow. Het grootste regionale feest is het Carthagineses y Romanos feest in Cartagena, dat elk jaar de laatste 2 weken van September in beslag neemt. Tijdens deze 2 weken wordt de naam van de stad omgedoopt tot Carthago. Elke avond trekken duizenden Cartagenen in Romeinse klederdracht door de stad. Hier vindt u meer over feesten en gedenkdagen in Spanje.
  • Steden: Er zijn 3 grote winkelcentra in San Javier, Cartagena en La Zenia. Grotere winkelsteden in de regio zijn Cartagena, San Javier en Mazarrón. Elk dorp heeft zijn eigen wekelijkse (soms zelfs dagelijkse) markten, waar talloze kraampjes een wijd assortiment aan artikelen verkopen. Denk aan groente, fruit, kleding, eten, speelgoed en veel meer.
  • Grensformaliteiten: Een geldig paspoort of identiteitsbewijs
  • Webcam: Playa de la Zenia

Zoek in ons koopaanbod aan de Costa Calída

Zoek in ons complete huuraanbod

WhatsApp