Alles wat u wilt weten over Spanje

Spanje is een groot en divers land waar mensen graag hun vakantie doorbrengen maar ook graag een 2e woning willen kopen.

CasaLasDunas is úw makelaar voor de verkoop aan de Costa Blanca, Costa Calida en Costa del Sol. Huur is echter ook 1 van de hoekstenen van ons bedrijf. Aan de Costa Blanca zijn we reeds bekend als verhuurorganisatie (met een divers aanbod van villa’s tot 1e lijn-appartementen aan zee) en nu kunnen met trots meedelen dat we ook gestart zijn met het verhuren van accomodatie aan de Costa del Sol.

En dan woon je in Spanje… Maar waar exact?


Als je op zoek bent naar een huis in Spanje wil je natuurlijk ook weten in wat voor een land je eigenlijk terecht komt. Misschien ken je het al van een of vele vakantie(s), misschien trekt het je aan vanwege de cultuur, het klimaat of de natuur. Toch is iets eenduidigs zeggen over Spanje een onmogelijke opgave. Het land is zo groot dat zowel de cultuur, de natuur, de keuken en de klimaten zeer uiteenlopend zijn. Er zijn zelfs vijf officiële talen in Spanje.


We kennen allemaal wel de clichés: Spanjaarden houden van feesten, drinken graag Sangria, houden graag een siësta na de lunch, het is er altijd mooi weer en Spanjaarden komen nooit op tijd. Toch gelden voor dergelijke clichés over Spanje hetzelfde als die van andere landen: een kern van waarheid zit er wel in, maar meer ook niet. Zo is het leven in Andalucia feitelijk in weinig te vergelijken met het leven in een Cantabrisch bergdorp. De sfeer op het Canarische eiland El Hierro heeft niets te maken met die in Catalonië en in het zuidoosten van het land vind je de enige woestijn van Europa, terwijl het noordwesten van Spanje je eerder aan Ierland doet denken vanwege het uitbundige groen en de eindeloze regenbuien. Spanjaarden uit Madrid lachen je uit als je zegt dat je Spaans leert in Andalucia en bezoek je een pittoresk dorp op het eiland Mallorca en spreek je een aardig mondje Spaans, dan versta je helemaal niets van de plaatselijke bevolking die weer Catalaans spreekt. Als je bedenkt dat Nederland of België gewoon ruim tien keer in Spanje past, begrijp je wel iets van wat we hier schrijven. Een Fries is immers ook heel anders dan een Brabander en een Vlaming ook anders dan iemand uit Wallonië.

Regio’s en steden

Naast het Spaanse vasteland dat te vinden is op het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa zijn er nog twee belangrijke Spaanse eilandengroepen de Canarische eilanden en de Balearen. Ook horen de twee Spaanse enclaves in Noord-Afrika Ceuta en Melilla nog bij Spanje. Het land is onderverdeeld in 17 Autonome Gemeenschappen (Comunidades Autonomas). Deze zijn op hun beurt onderverdeeld in 52 provincies. Die bestaan weer uit Comarca’s en deze zijn onderverdeeld in 8.124 gemeenten. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Daarnaast heeft elke provincie een eigen hoofdstad, die vaak dezelfde naam heeft als de provincie. Madrid is tevens de grootste stad van Spanje met 3.165.541 inwoners. Daarna volgt Barcelona (1.608.746), Valencia (790.201), Sevilla (690.566), Zaragoza (661.108) en Malaga (569.009). Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas en Bilbao completeren de top tien van grootste Spaanse steden. In totaal telt Spanje in 2017 officieel 48.563.476 miljoen inwoners. Het land is daarmee relatief dunbevolkt met 85,8 inwoners per vierkante kilometer. Een deel van het binnenland van Spanje is officieel een demografische woestijn. Dat betekent dat er minder dan tien inwoners per vierkante kilometer wonen. Vooral in de provincies Teruel, Cuenca, Ávila, Segovia en Huesca is het erg rustig.


Natuurlijke kenmerken

De belangrijkste rivieren in Spanje zijn de Taag, de Duero, de Ebro, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje behoort daarbij tot de bergachtigste landen van Europa met vijf hoofdbergketens: Pyreneeën in het noorden die de grens tussen Spanje en Frankrijk vormen, het Iberische Randgebergte, het Cantabrische gebergte, het Castiliaanse Scheidingsgebergte en de Betische Cordillera in het zuiden. De Mulhacan in de Sierra Nevada in het zuiden van het land in de provincie Granada is met 3.482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland, gevolgd door de Pico Aneto in de Pyreneeën met 3.404. De hoogste berg van heel Spanje ligt op het eiland Tenerife en dat is de vulkaan Pico del Teide met een hoogte van 3.718 meter. Mede door de ligging aan de Atlantische Oceaan in het noordwesten en zuidwesten en aan de Middellandse Zee langs de oost- en zuidkust met een hoogvlakte in het midden van het land rond Madrid, kent Spanje veel microklimaten.

Staat en talen

Spanje is net als Nederland een Constitutionele Parlementaire Monarchie met koning Felipe VI als staatshoofd. Het land is sinds de Grondwet van 1978 een parlementaire democratie. Daarvoor was het een dictatuur onder generaal Francisco Franco, die de burgeroorlog van 1936 tot 1939 won en de macht overnam. Na zijn dood op 22 november 1975 besloot men om een soepele transitie naar een democratie mogelijk te maken het Pact der Vergetelheid te sluiten zodat niemand verantwoordelijk kon worden gesteld voor zijn daden in de burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur. Sinds de verkiezingen van eind 2011 is Mariano Rajoy Brey van de rechts-conservatieve Partido Popular premier van Spanje. De Spaanse wetgevende macht bestaat uit twee kamers, de Cortes Generales. Allereerst is er de Senaat, het Hogerhuis met 259 zetels en in het Lagerhuis, het Congreso de los Diputados zitten 350 volksvertegenwoordigers. Spanje is met de 17 Autonome Gemeenschappen het meest gedecentraliseerde land van Europa. De regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië hebben meer eigen rechten en voeren ook hun eigen officiële taal, respectievelijk het Catalaans (dit wordt ook gesproken in Valencia en de Balearen), het Baskisch en het Galicisch. Naast het Spaans of Castiliaans is ook Aranees nog een officiële taal. Dit wordt gesproken in en rond Vall d’Aran in de Catalaanse Pyreneeën. Asturisch en Aragonees zijn nog twee niet-officiële talen.

Cliche’s

Het is onmogelijk de Spanjaard te typeren. Van de Andalusiër wordt gezegd dat die luidruchtig en lui is, houdt van een feestje maar ook gastvrij en de Bask zou , bruut, stug maar ook nobel zijn. Valencianen zijn ondernemers, gastvrij en open en Catalanen zijn onafhankelijk, zouden gierig zijn, trots, gesloten en ondernemers, om maar een paar kenmerken te noemen uit een onderzoek van het Spaanse instituut voor sociaal onderzoek (CIS). Buitenlanders denken dat Spanjaarden op een terras allemaal sangria drinken, maar op de minder toeristische plaatsen kun je dat helemaal niet krijgen en bestel je beter een ‘caña (glaasje bier), een ‘tinto de verano’ (wijn aangelengd met frisdrank), een ‘clara’ (bier aangelengd met frisdrank) of een ‘agua de valencia’ (een cocktail die bestaat uit cava, sinaasappelsap, wodka en suiker). Dat veel Spanjaarden vaak het woord ‘mañana’ in de mond nemen klopt wel. Dat is gewoon hun manier om te zeggen dat iets ‘niet nu’ kan. Vat nooit ‘mañana’ letterlijk op als morgen, want dan kom je bedrogen uit. Er wordt in dit land ook minder gepland. Mensen zijn pragmatischer en morgen is weer een dag. De uitdrukking ‘no te preocupes’ wordt eveneens vaak gebezigd. Dit betekent ‘maak je niet druk’ of ‘geen zorgen’ de oplossing komt vanzelf. De siësta is nog zo’n fenomeen. Dat veel Spanjaarden na de lunch een uiltje knappen stamt nog uit het boerenleven in de lange zomers. Tussen 14 en 17 uur is het te warm om te werken. Dat de gewoonte van een lange lunchpauze is blijven hangen, klopt voor bepaalde gebieden in Spanje wel, maar de trend is met de toenemende internationalisering van de economie, dat ook de middagpauze in Spanje steeds korter wordt. Het aantal Spanjaarden dat echt de ogen sluit is dan ook drastisch afgenomen ten opzichte van een paar decennia geleden. Die lange lunch hangt wel samen met een andere dagindeling wat maaltijden betreft. Spanjaarden ontbijten niet echt en nemen iets te drinken met een zoetigheid om vervolgens pas rond tien uur te ontbijten met brood en koffie. Dan volgt de warme lunch rond half drie en wordt er rond een uur of zes weer iets kleins genuttigd (de ‘merienda’) om het vol te kunnen houden tot het diner dat pas rond 22 uur wordt geserveerd.

Als je van plan bent je in dit temperamentvolle en prachtig veelzijdige land te vestigen, verdiep je dan eerst goed in de plaatselijke cultuur op de plek waar je gaat wonen. Eén ding kan wel gezegd worden: over het algemeen is de Spanjaard erg gastvrij en open naar vreemdelingen toe. Een woordje Spaans spreken opent daarbij vele deuren. Qué lo disfrutes!


Zoek in ons koopaanbod aan de Costa Blanca

Zoek in ons koopaanbod aan de Costa Cálida

Zoek in ons koopaanbod aan de Costa del Sol

WhatsApp