Subsidies voor zonnepanelen in Spanje 2023

Subsidies voor zonnepanelen in Spanje 2023

Zonne-energie in Spanje heeft, dankzij veranderingen in de wetgeving, meer dan 12.400 MW aan geïnstalleerd vermogen bereikt in 2022.

Dit cijfer, samen met de meer dan 2.500 uren zon per jaar die Spanje ontvangt, maakt het een van de geografische gebieden met het grootste potentieel voor de productie van schone elektriciteit.

Sommige gemeenschappen, zoals Catalonië, blijven aan de top van de ranglijst, met een groot aantal zelfverbruikinstallaties die zijn opgezet sinds het verschijnen van stimuleringsbeleid voor groene energie, meer dan 27.000 geïnstalleerde systemen, volgens het Catalaanse energie-instituut (ICAEN).

De instabiliteit van de elektriciteitsprijzen en de toekenning van overheids- en gemeentelijke steun hebben de interesse van het publiek gewekt voor een duurzamer energiemodel dat de elektriciteitsfactuur met minstens 50% kan verlagen en tegelijkertijd het milieu helpt beschermen. 

Daarom kijken we in het artikel van vandaag naar de subsidies voor zonnepanelen in Spanje, waarbij we dieper ingaan op de volgende concepten:

·Belastingvermindering voor onroerend goed (IBI) 

·Belastingvermindering voor gebouwen, installaties en werken (ICIO)

·Subsidies voor eigenverbruik: Fondsen van de volgende generatie

·Belastingaftrek (IRPF)

·Regionale of lokale subsidies

Belastingvermindering voor onroerend goed (IBI) 

De onroerendezaakbelasting (IBI) is een gemeentelijke belasting die eigenaren van onroerend goed aan hun gemeente moeten betalen.

Als je zonnepanelen op je huis installeert, heb je recht op een korting van maximaal 50% op deze belasting. Dit percentage hangt af van de regels die elke gemeente opstelt en van het type woning. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt voor woningen en dat bedrijven of industriële gebouwen dus niet in aanmerking komen voor een belastingkorting.

Hoewel het niet gebruikelijk is om zulke hoge bedragen te zien, stimuleren sommige gemeenten met hogere percentages, waarbij de aftrek kan oplopen tot 75%. 

De huidige tarieven liggen echter niet vast in de tijd. Elke gemeente kan de nodige wijzigingen doorvoeren en in bepaalde plaatsen zelfs beperkingen opleggen.

Anderzijds kan deze steun gedurende meerdere jaren worden genoten. Elke gemeente heeft een bepaalde periode, maar de meest gebruikelijke is een periode van 3 tot 5 jaar.

Er zijn echter uitzonderingen. Sommige gemeenten willen zonne-energie nog meer stimuleren en geven subsidies voor 30 jaar. Helaas hebben anderen minder geluk en wordt het interval teruggebracht tot één jaar.

Deze aftrek verkort de afschrijvingstijd meer dan de andere subsidies, met een aanzienlijk rendement op de investering van het fotovoltaïsche systeem. De terugverdientijd daalt tot 5 of 6 jaar in noordelijke geografische locaties.

Aan de andere kant, als we rekening houden met het zuidelijke gebied van Spanje, waar de jaarlijkse energieproductie hoger is, kan de terugverdientijd worden teruggebracht tot 3 jaar.

Belastingvermindering voor gebouwen, installaties en werken (ICIO)

ICIO is een indirecte belasting die wordt geheven op elke constructie, installatie of werk waarvoor een bouwvergunning nodig is, ongeacht of deze vergunning is verkregen.

In tegenstelling tot de IBI is deze belasting slechts één jaar aftrekbaar met een maximumpercentage van 95% dat in de regelgeving is vastgelegd. Ook hier verschilt het percentage van gemeente tot gemeente.

In Spanje komt 59% van de gemeenten met meer dan 10.000 inwoners in aanmerking voor ICIO-kortingen. In gemeenten zoals Madrid, Girona of Barcelona pleiten ze voor fotovoltaïsche zelfconsumptie met het hoogste stimuleringspercentage. 

Andere gemeenten, zoals Ourense of Huelva, verlagen echter het gesubsidieerde percentage.

Zowel ICIO als IBI zijn echter van toepassing op de aankoop en huur van zonnepanelen.

In die zin kun je profiteren van fotovoltaïsch eigenverbruik met een verminderde initiële investering te doen. Klik op deze link en u krijgt alle informatie over ons zonne-abonnementsmodel.

U betaalt een verlaagd maandelijks bedrag en profiteert van extra diensten zoals onderhoud en updates van de apparatuur. U bespaart vanaf de eerste dag op uw factuur en draagt bij aan een groenere en ecologischere planeet.

Subsidies voor eigenverbruik: Fondsen van de volgende generatie

Met het idee om zelfconsumptie in Spanje te promoten, keurde de regering de Next Generation Funds van de Europese Unie goed met 1,32 miljard euro. Deze middelen zijn niet alleen voor deze post bestemd, maar ook voor het gebruik van zonnebatterijen en hernieuwbare airconditioning.

Ze kunnen worden aangevraagd tot 31 december 2023 en zijn een extra pluspunt om de toegang tot zonne-energie te vergemakkelijken.

Afhankelijk van het type installatie en het vermogen van het systeem, zijn dit de bedragen die zijn vastgesteld voor eengezinswoningen:

Subsidies van 600 euro per kWp voor installaties met een vermogen van minder dan 10 kWp (de meest voorkomende) en 490 euro voor de batterij.

Vergoedingen tussen 300 en 450 euro per geïnstalleerde kWp voor systemen met meer dan 10 kWp vermogen.

Ook gemeenten met minder dan 20.000 inwoners op niet-stedelijke grond en 5.000 op stedelijke grond krijgen 55 euro extra per kWp in het systeem en 15 euro in de batterij.

Belastingaftrek (IRPF)

Een andere interessante subsidie die het gebruik van zonne-energie voor eigen gebruik in Spanje aanmoedigt, is de IRPF-aftrek.

Elk jaar kan in de aangifte inkomstenbelasting een veelheid aan concepten worden afgetrokken die we door onwetendheid niet toepassen, zoals de installatie van zonnepanelen.

De aftrekbare percentages in het systeem zijn:

·Tot 20% van de investering met een maximum van 5.000 euro per jaar. Door simpelweg zonnepanelen op je dak te installeren, kun je dit bedrag aftrekken.

·Tot 40% als je, naast het voldoen aan het vorige punt, een energiebesparing van 30% behaalt ten opzichte van niet-hernieuwbare bronnen in je huis of de hoogste energie-efficiëntieklasse (A of B) behaalt. Het maximale bedrag dat kan worden afgetrokken is 7.500 euro per jaar.

·60% van de investering wordt verlaagd met 30% op het gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen of het behalen van energie-efficiëntieklasse A of B in gebouwen voor residentieel gebruik.

Niet alle autonome gemeenschappen staan de IRPF-korting toe. Je kunt dit het beste navragen bij je gemeente.

Om toegang te krijgen tot deze aftrek moet je echter aan een aantal voorwaarden voldoen die zijn opgesteld door de belastingdienst. Deze zijn:

·De aanvrager moet geregistreerd staan als eigenaar van het onroerend goed.

·Fotovoltaïsche installaties kunnen alleen worden uitgevoerd door erkende installateurs.

Samengevat is de IRPF-korting een andere factor in de verlaging van de investering, hoewel de percentages variëren afhankelijk van het geografische gebied in Spanje.

Regionale of lokale subsidies

Tot slot zijn er specifieke regionale subsidies voor de installatie van zonnepanelen die meestal onderworpen zijn aan oproepen tot het indienen van aanvragen, wat het moeilijker maakt om te profiteren van deze gemeentelijke stimulansen. Bovendien bieden niet alle gemeenten dit soort steun. 

De gemeente Navarra biedt bijvoorbeeld een maximale aftrek van 30% voor rechtspersonen en particulieren. Steden zoals Madrid ondersteunen zelfverbruik met een subsidie tot 25%.

Deze moeten echter niet worden gepresenteerd als een wondermiddel voor subsidies. Het is een concept dat de investeringen niet sterk vermindert. Aan de andere kant biedt het IBI betere subsidies voor je zonnesysteem.

Wist u van al deze subsidies en toelagen voor zonnepanelen in Spanje?

De Spaanse regelgeving ondersteunt de ontwikkeling van fotovoltaïsch eigenverbruik en biedt verschillende subsidies voor zonnepanelen met als doel zonne-energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens.

Op deze manier neemt de energieafhankelijkheid van fossiele brandstoffen af en daalt onze elektriciteitsrekening met minstens 50%. Vergeet de prijsvolatiliteit en produceer schone energie met je zonnepanelen.

Je kunt beginnen met onze calculator voor eigenverbruik en ontdekken hoeveel je elke maand kunt besparen terwijl je inzet op een duurzamere wereld.

Kopen
Huren
WhatsApp