Emigreren naar Spanje

Nooit eerder kochten zoveel buitenlanders een Spaanse woning als in de afgelopen jaren. De Nederlanders, Belgen en Fransen blijven lonken naar de Spaanse vastgoedmarkt. Heeft u ook plannen om tijdelijk of voor lange tijd in Spanje te verblijven? Spanje is ontzettend populair geworden bij emigranten en toeristen. Velen onder ons investeren als eerste in een ¨tweede¨ woning ofwel vakantiewoning, gedeeltelijke voor eigen gebruik in combinatie met verhuren, zodat men alle tijd krijgt om proef te draaien en zien dit als een mogelijke opstap naar een permanent verblijf in Spanje.

Wonen in Spanje

Hier de belangrijkste voordelen van permanent in Spanje wonen op een rijtje!

  1.  Klimaat
  2. Gezondheid
  3. Financieel

Om met het laatste, de financiële kant, te beginnen, men doet in Spanje meer met het geld dan in Nederland of België! Het dagelijkse levensonderhoud, het buiten de deur eten en een drankje op het terras pakken is in Spanje eerder haalbaar dan in Nederland en België. Eveneens als de huizenprijzen, men koopt in Spanje voor € 250.000.- een vrijstaande villa met eigen zwembad op een perceel van 500 m2, in België of Nederland koopt men daar een appartement voor.

Het klimaat is de basis van de gezondheid in Spanje want zonlicht maakt de mens veel gelukkiger en positiever. Het altijd buiten leven is iets, als je daar eenmaal aan gewend, niet meer van zonder kan. Ook het Mediterrane eten staat bekend als gezondste dieet. Daarbij mogen we natuurlijk het relaxte Spaanse leven niet vergeten. Niet druk maken als men te laat komt of in de rij moeten staan bij de bank, het hoort allemaal bij de Spaanse cultuur. Hier is nog tijd en aandacht voor sociaal contact! Spanje staat niet voor niets bekend als het gezondste land van de wereld. Mede door het corona virus is het aantal mensen dat op zoek is naar ruimte en gezondheid groter geworden.

Voordat u definitief naar het buitenland gaat zijn er een aantal zaken waaraan u moet denken die er geregeld moeten worden. Het is niet zomaar uw koffer inpakken en vertrekken. Met onderstaande zaken dient u zeker rekening te houden:

  • Werk- en verblijfsvergunning regelen
  • Alles regelen met betrekking tot uw diploma’s
  • Papieren in orde maken
  • Verzekering nakijken en/of afsluiten
  • Gezondheid
  • Financiën
  • De belastingdienst

U kunt er voor kiezen om met al die verschillende makelaars op stap te gaan, maar dit kost waarschijnlijk meer energie, tijd en vraagtekens bij betrouwbaarheid? Niets is beter dan met uw eigen Nederlandstalige makelaar in zee te gaan. CasaLasDunas helpt u graag van A tot Z. Dus vanaf het begin met het beantwoorden van uw vragen, samen woningen bezichtigen, de aankoop en het regelen van de nodige papiermolen welke daarbij gepaard gaan. Ook na de overdracht van de woning staan wij nog voor u klaar. 


Emigreren naar Spanje, wie wil dat nou niet? Maar kan dat wel zonder werk of uitkering? Wij voorzien u van benodigde informatie om hier een weloverwogen keuze over te kunnen maken!

U mag zeker emigreren naar Spanje zonder werk of uitkering. Men noemt dat rentenieren. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat u per jaar dat u in het buitenland woont, 2% gekort wordt op uw AOW. 

 

Betreft de sociale verzekeringen:

Zodra u zich uitschrijft in Nederland, kunt u zich niet meer verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast geldt er een verplichting om de Spaanse sociale verzekeringspremie te betalen. Als aanvulling op deze sociale verzekering, kunt u ervoor kiezen om een aanvullende particuliere zorgverzekering in Spanje af te sluiten. Hiervoor kunt u terecht bij een afdeling van de sociale zekerheid (tesorería de la seguridad social).

 

U dient dan de volgende stappen te ondernemen:

1. Een verzekeringsnummer aanvragen bij de sociale zekerheidsinstantie bij u in de buurt (tesorería de la seguridad social). Om dit nummer te verkrijgen, heeft u uw NIE nummer nodig en uw paspoort.

2. Met dit nummer kunt u naar een huisartsenpost (Centro de salud) om u in te schrijven. U krijgt dan een pasje. Het centro de salud is een soort van huisartsenpost, waar u als eerste terechtkomt wanneer u gezondheidsklachten heeft. Vanuit hier kunt u worden doorverwezen naar specialisten. U krijgt in eerste instantie een huisarts aangewezen, maar u kunt altijd een andere kiezen als u niet tevreden bent over deze huisarts.

De maandelijkse kosten van de sociale zekerheidspremie zijn afhankelijk van onder andere uw inkomen, leeftijd en gezinssituatie. U kunt zelf kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt aan de sociale zekerheid met een minimum van ongeveer 260 euro. 

U kunt er ook voor kiezen een particuliere zorgverzekering af te sluiten om verzekerd te zijn van een goede gezondheidszorg.

Dit geeft een volledige dekking van een bezoek aan een huisarts, een specialist, ziekenhuis opname, eerste hulp en spoedhulp in het buitenland. Daarnaast heeft u dan de vrijheid om zelf een arts te kiezen.

Particuliere gezondheidscentra in Spanje investeren in nieuwe prestigieuze klinieken met moderne technologie. Naast investeringen in medische apparatuur kunt u ook rekenen op comfortabele kamers en goede maaltijden. Geen lange wachtrijen of wachttijden, u wordt direct doorverwezen naar een specialist en er wordt in de klinieken Engels gesproken. In sommige gevallen kunt u zelfs terecht bij Nederlands/Duits sprekende doctoren of specialisten.

Voor eventuele vragen over de zorgverzekering bij een verblijf in het buitenland kunt u ook terecht bij een aantal instanties die u kunnen helpen en van advies kunnen voorzien. Dit is zeker aan te bevelen omdat er ook een soort overbrugging verzekering af te sluiten is waar ze bij het CAK alles over kunnen vertellen.

Verdragsformulieren en algemene vragen over wonen, werken of met pensioen in het buitenland:

Hulp en advies bij het vaststellen van de verzekeringsplicht in Nederland:

 Om te beginnen moet je via SUMA je lokale belastingen betalen: gemeentelijke onroerend zaak belasting, oftewel IBI, vuilnis- en rioolrecht. Deze gemeentelijke heffingen moeten alle eigenaren van Spaans onroerend goed betalen, zowel residenten als niet-residenten, maar zijn voordeliger dan in Nederland.

Spanje kent net als Nederland een onroerende zaakbelasting (OZB). In Spanje wordt dit de IBI genoemd. Deze gemeentelijke belasting bedraagt afhankelijk van de gemeente tussen de 0,3% en 0,7% per jaar.

De WOZ waarde zoals in Nederland heet El valor catastral in Spanje.

Uiteraard helpen we u graag verder met het NIE nummer. Dit is een service voor onze klanten die met ons een woning kopen of als wij de klanten bijstaan als aankoopmakelaar. Zodra u in Spanje bent kunnen wij hiervoor een afspraak maken met onze advocaat. Vergeet dan niet om pasfoto’s mee te nemen.

Goed te weten is dat op deze pagina een aantal brochures beschikbaar zijn met meer informatie.

logos
WhatsApp