Spanje is een favoriete vakantiebestemming onder Nederlandstaligen. Ook tal van andere nationaliteiten kiezen elk jaar weer een plek in Spanje uit als vakantiebestemming. Toeristische verhuur is dan voor velen een aantrekkelijke optie. Het maakt Spanje in 2023 de op één na grootste markt voor toeristische verhuur in de Europese Unie.
Met maar liefst een vijfde van alle boekingen in het oude continent, biedt het land een diverse keuze aan accommodaties voor elke reiziger. Alleen in Frankrijk is de markt voor toeristische verhuur volgens gegevens van Eurostat groter. De populariteit van toeristische verhuur heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen, en Spanje staat voorop in deze trend. Met meer dan 340.000 toeristische verhuurappartementen in heel het land, biedt het talloze mogelijkheden voor een uniek verblijf. Of je nu de voorkeur geeft aan de zonnige stranden van Andalusië, de bruisende steden van Catalonië, of de pittoreske dorpjes van de Comunidad Valenciana, er is voor elk wat wils. De regio’s Andalusië, Catalonië en Valencia concentreerden 55,6% van het nationale aanbod. Hier werden 13,3 miljoen mensen tijdens hun vakantie en uitstapjes ondergebracht.
Stijging toeristische verhuurmarkt van 12,4% op jaarbasis
Spanje zag in 2023 meer dan 130 miljoen overnachtingen in toeristische verhuuraccommodaties. Dat onderstreept de aantrekkingskracht van het land voor vakantiegangers van over de hele wereld. Met een stijging van 12,4% ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft de vraag naar deze vorm van accommodatie groeien. Die groei is vooral tijdens de zomermaanden te zien, wanneer maar liefst 42,2% van alle boekingen plaatsvinden.
Spanje brak alle records in 2023
In 2023 brak Spanje alle records met de komst van 85 miljoen buitenlandse toeristen. Die gaven in het land 108.789 miljoen euro uit. Beide cijfers zijn 2% en 18,3% hoger dan die van 2019, toen de vorige records werden behaald, die de jaren daarna werden gedwarsboomd door de pandemie.
EU-regelgeving en nationaal beleid
Op Europees niveau heeft de Europese Commissie stappen ondernomen om deze vorm van korte-termijnverhuur te reguleren. Grote platforms worden verplicht om informatie te delen met overheidsinstanties. Autonome gemeenschappen moeten een register van woningen en eigenaars bijhouden, met als doel illegaal aanbod te bestrijden. Deze nieuwe regelgeving moet nog worden goedgekeurd. Wel geeft de wet twee jaar de tijd voor implementatie.
In Spanje heeft Minister Rodríguez verklaard dat de regering van plan is om toeristische verhuur in gespannen gebieden te “beperken”. Deze vorm zet de woningmarkt teveel onder druk omdat het het aanbod voor de lokale bevolking verminderd. Wel erkende de minister dat de meeste bevoegdheden op dit gebied bij de autonome gemeenschappen en gemeenten liggen. Momenteel heeft het ministerie van Volkshuisvesting een werkgroep opgezet samen met het Ministerie van Industrie en Toerisme, al zijn er nog geen concrete maatregelen zijn aangekondigd.
Bron: Inspanje.nl