MADRID – De enorme daling van het internationale toerisme sinds het begin van de corona-pandemie laat Spanje met een belangrijke vraag achter: zal er een voor en na COVID zijn voor de toeristische industrie? Tot en met november 2021 heeft Spanje 72% van de internationale toeristen die in 2019 naar Spanje kwamen ontvangen maar wat gaat dat percentage worden in 2022?
In 2019 was Spanje wereldwijd nog de tweede sterkste toeristische speler. Het haalde een record aantal bezoekers van 80 miljoen mensen die naast veel geld zelfs hier en daar overlast en verzadiging met zich meebrachten. Het model van kwantitatief toerisme: zo veel en zo vaak mogelijk, stond al in vraag voor de pandemie. De nieuwe eisen van meer natuur en minder mensenmassa’s spelen in het voordeel van een nieuwe vorm van toerisme.
Ondanks dat alles blijft Spanje de populairste vakantiebestemming onder andere Europeanen. Meer dan 9 procent van de Europeanen geeft aan dat ze hun volgende vakantie in Spanje willen doorbrengen, een hoger aantal dan dat voor andere hotspots als Italië, Frankrijk of Griekenland.
Samen met Frankrijk wordt Spanje ook om haar diversiteit geloofd. Toeristen zijn niet alleen geïnteresseerd in de zon en het strand, maar houden ook van de bergen, steden en eilanden. “De cijfers wijzen er op dat er geen structurele schade zal zijn voor de toeristische sector”, besluit Maria Romero, econoom van het Afi, “ook al zal de heropleving trager zijn dan verwacht, wordt het toerisme weer een groot onderdeel van de Spaanse economie”.
Experts houden twee scenario’s in gedachte. In het eerste zou reizen misschien iets schrikwekkends worden, en zullen mensen beslissen dat ver van huis gaat weinig zin heeft. In dat scenario zou door de lage vraag het aanbod ook duurder kunnen worden. Het tweede scenario en volgens velen meest waarschijnlijke, is dat na een periode van maatregelen we een explosie zien in het toerisme. Net als deze zomer reist iedereen dan even met volle teugen zolang het wel kan.