Feestdagen in Spanje

Nu u zich in Spanje bevindt, kan het handig zijn om te weten wanneer er een feestdag is. In Spanje zijn er namelijk meer feestdagen dan in Nederland en vaak zijn alle lokale winkels en supermarkten op deze dagen gesloten. Officiële feestdagen worden bepaald door de overheid, autonome regio´s en stedelijke overheden.

Feestdagen in Spanje

Zeker in Spanje vieren de Spanjaarden veel Feesten en Gebeurtenissen. Alle zijn zeker de moeite waard een keer te beleven als u aan de Costa Blanca of Costa Del Sol verblijft.

Januari

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen

Maart

19 Maart - San Jose

April 

2 april – Goede Vrijdag
5 april – Pasen

Mei

1 mei – Dag van de Arbeid

Juni

24 Juni - San Juan

Augustus

15 augustus – Maria Tenhemelopneming

September

9 September - Dag van Valencia

Oktober

12 oktober – Día de la Hispanidad (Columbusdag)

December

7 december – Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december – Onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Bekende Feesten en Gebeurtenissen

  • Driekoningen: Dit is het feest van de “regalos”, de cadeautjes! Dit is het kinderfeest bij uitstek. Want dit is hier het “Sinterklaasfeest”. Bedenk dat Sinterklaas in Spanje niet bestaat en dus ook niet gevierd wordt. De Driekoningen, “Los Reyes Magos”, zoals ze in Spanje genoemd worden, zijn de mysterieuze mannen uit het Verre Oosten (zo wordt het aan de kinderen verteld) en duiken op 6 januari in heel het land op tijdens optochten die tot in de kleinste plaatsen worden gehouden. In veel steden komen ze ook aan per boot en hebben ook een schare “helpers” en dansers met zich mee. De fleurig geklede mannen worden op praalwagens rond gereden door de stad en delen duizenden kilo’s snoep uit. In Alcoy klimmen de “zwarte pieten” zelfs met ladders langs de gevels om cadeautjes af te geven. Thuis krijgen de kinderen dan ook het “gevraagde” speelgoed van de goede mannen!
  • Carnavalsfeesten: Steeds uitbundige optochten in een typische Braziliaanse samba-sfeer. Door de verenigingen, de naaiateliers, de zang- en dansgroepen, orkesten wordt er maandenlang gewerkt aan de kostuums en de acts. Meisjes en vrouwen doen maandenlang aan krachttraining om er zeker van te zijn de metershoge, brede en loodzware kostuums met pluimenveren te kunnen dragen. En dit … urenlang en steeds glimlachend! Het is een kwestie van glamour en extravagantie. Uiteraard wordt ook ingespeeld op de actuele thema’s met de nodige humor en creativiteit. Wordt in alle steden en grote dorpen gevierd. Zeer bekende stoeten zijn o.a. Pego in het noorden van de Costa Blanca (buurt van Denia) en Aguilas in het zuiden van de provincie Murcia. Maar ook de optochten van Torrevieja, Benidorm, Murcia, Cartagena … zijn meer dan de moeite waard. In Cartagena wordt tijdens deze feestweek wordt de stad versierd met kleuren, muziek en verlichting. Er zijn verschillende wedstrijden om het origineelste kostuum. Dit feest is een echte aanrader voor ieder die van Carnaval houdt.
  • Semana Santa: Indrukwekkende ingetogen optochten tijdens de Heilige week (week vóór Pasen) die het lijden en de verrijzenis van Christus uitbeelden. Pasen is het meest gevierde religieuze feest, waarbij de traditie onuitwisbare sporen heeft nagelaten. De “pasos” (de beeldengroepen) die meegedragen worden tijdens de processies zijn enorm groot en zwaar. Er zijn taferelen van 1500 kg, maar er zijn er ook die 6000 kg wegen. Deze pasos worden dan ook door meerderen gedragen in een speciaal ritme. Het is zelfs een hele familie-eer om als “nazareño” (diegene die de pasos dragen) in de Semana Santa te mogen meelopen. Ook veel boetelingen in pij met puntkap over het hoofd lopen er in mee. Het is voor de meeste Spanjaarden het hoogtepunt van het jaar! Tijdens de Semana Santa zijn er alle dagen processies, maar de meest indrukwekkende zijn wel die van witte donderdag, goede vrijdag en paaszondag. Voor de Spanjaard is het iets heel specifieks. Elke Spanjaard komt dan normaal terug naar zijn geboortedorp of –stad. In mijn map “Spanje kennen … Spanje proeven” vind je hier uitgebreid informatie over. In Torrevieja zijn er mooie processies, maar ook in Orihuela (stad) en Murcia zijn er processies met nationaal cultureel belang. De Palmenprocessie van Elche (zondag vóór Pasen) is eveneens van internationaal belang. Hou er wel rekening mee dat er duizenden mensen komen naar zien. Stoelen zijn langs de ganse optocht te huur.
  • Ferias: Kermissen in de typische Sevilliaanse klederdrachten. De vrouwen dragen prachtige flamenco jurken en de heren mooie “trajes” (strakke broeken en vestjes). Het is ook een waar eetfestijn en er worden veel paardenshows met dressuur opgevoerd.
  • Moros y Cristianos: Is het herdenken van het verdrijven van de Moren door de Christenen in de 15de – 16de eeuw. Koning Boabdil was de laatste Moorse koning die verdreven werd in Granada. De Christenen werden onder invloed van de Reyes Catalicas (Fernando van Aragón en Isabel van Castilla ) gesteund in hun strijd. De datum van de feesten is afhankelijk van de naamdag van de patroonheilige van de stad (kan dus zowel in de lente als de zomer zijn). Het zijn prachtige optochten met zeer mooie klederdrachten. Er is in de namiddag de “mascletta”. Dat zijn oorverdovende knalvuurwerken. Er zijn de gevechten tussen beide clans en natuurlijk als afsluiter de indrukwekkende optochten waarbij zowel de Christenen als de Moren triomfantelijk de stad binnenkomen. Soms volgt er nog heel dikwijls de bestorming van het “castillo” (kasteel). In sommige steden gebeuren de aanvallen vanuit zee! Deze feesten moet je zeker gezien hebben. Hou dus de evenementenkalender in het oog. Heel voorname optochten zijn er in Alcoy, Rojales, Callosa de Segura, Guardamar, Orihuela, Crevillente.
  • Romerias: Bedevaarten met Andalusische gebruiken en klederdracht. De “Virgen” (de Maagd) wordt op zaterdag na een mis uit de kerk gehaald en in optocht gaat men met versierde boerenkarren en wagens in bedevaart naar een afgelegen plek (bos, strand, park. Daar wordt dan twee dagen gekampeerd, gebeden maar vooral gefeest. De zondag is er dan de hoogmis met prachtige muziek en zang. ’s Avonds wordt de Maagd dan teruggebracht naar de hoofdkerk.
  • Feria de Septiembre: Dit 16-daags feest is eigenlijk een mengelmoes van verschillende feesten. Zo wordt het Internationaal Festival van Folklore in deze periode gehouden, samen met de festiviteiten van de gastronomie en wijnteelt van de regio. Ook tijdens dit feest spreekt men over vuurwerkshows, optochten, toneelstellingen, muziek, een grote kermis en gezelligheid in de straten.
  • Carthagineses y Romanos: Tijdens dit 10-daags feest wordt Cartagena omgedoopt tot Carthago, zoals de stad heette in 223 v.C. De verloop van het feest begint met de landing van de Romeinen in de haven. Later komt het conflict tussen beide partijen aan de orde, wat uit zou lopen op de Tweede Punische Oorlog. Er zijn voorstellingen te zien van Gladiatoren, een Romeins circus met wilde dieren, en het naspelen van de grote strijd om het centrum van de stad. Het is alsof men een tijdreis van 2200 jaar terug in de tijd neemt. Een zeer indrukwekkende kopie van wat de stad Cartagena heeft meegemaakt onder het Romeinse bewind. Het feest eindigt met een optocht van alle participerende Romeinen en Cartagenen, waarna met een knallend feest en enorme vuurwerkshow wordt afgesloten.
  • Pasen: In elk deel van Spanje wordt er Pasen gevierd, echter is Murcia er één van cultureel belang. De festiviteiten beginnen op Palmzondag en eindigen Paaszondag met een uitbundig feest. Elke dag staat voor een andere Processie (plechtige religieuze optocht). In deze optocht lopen gelovigen in gekleurde pijen in eindeloze stoeten met ‘Pasos’ (Uit hout gesneden heiligenbeelden), enorme misthoorns, crucifixen en groepen trommelaars. In de gehele regio wordt snoepgoed verkocht op straat, echter is dit in tegenstrijd met de ware bedoeling van het feest; Het snoepgoed hoort namelijk weggegeven te worden in plaats van verkocht. Voor vele Spanjaarden is de Semana Santa het hoogtepunt van het jaar, en dus voor toeristen zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.
  • Semana de la Huerta y el Mar: In de ‘week van de boomgaard en de zee’ wordt stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp Los Alcazares. Elke dag zijn er optochten en vuurwerkshows verspreidt over het hele dorp. Tijdens deze week wordt het park van Los Alcazares ingericht als straatje met lokale restaurants. Wie gaat eten bij deze restaurants zal blij opkijken van de rekening; Alles wordt namelijk tegen kostprijs aangeboden. Een heerlijke variëteit van lokale specialiteiten.
  • Fiestas Patronales: Zijn de plaatselijke jaarlijkse dorpskermissen met een heel gamma van evenementen en prachtige optochten (in zowat elke stad en dorp). Soms duren ze wel twee weken. Op de slotdag komt de hele familie naar de grote tent op het dorpsplein De enen hebben allerlei tapas mee, de andere hespen, wijn en dranken, anderen brengen dan weer de zoetigheden mee en men feest onder elkaar. Er wordt ook altijd een “paella gigante” bereid. Zoals het woord het zelf zegt: een gigantische paella voor de hele bevolking en … zijn bezoekers. Dus …gewoon aanschuiven en u integreren in het plaatselijk gebeuren! Wedden dat je vrienden maakt?
  • Belenes: Vanaf het begin van december wordt er in vele dorpen en steden een kerstsfeer geschapen door het opstellen van de “belenes”. Het is een traditioneel onderdeel van de Kerst in Spanje. De “belenistas” zijn de artiesten die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van kerstbeeldjes en kerststallen. Het zijn prachtige miniatuurbeeldjes en taferelen die het volledige Bijbelse verhaal uitbeelden. “Belén” is vernoemd naar de Spaanse naam voor Bethlehem.
  • Middeleeuwse Markten: Vrolijke markten met ambachtelijke standen (soms 200 tot 300 kraampjes!!!) in een middeleeuwse en Arabische sfeer met optredens van theatergroepen en andere spektakels zoals jongleurs, troubadours, goochelaars, muzikale bandjes met middeleeuwse instrumenten, magische toveraars, vertellers, steltenlopers, vogelshows, ridderspelen …. Het zijn allemaal handgemaakte spullen die te koop aangeboden worden zoals smeedkunst, houtsnijwerk, glassierkunst, juwelen, zepen en parfums, alle soorten kruiden en tal van gastronomische aanbiedingen. Je kunt er dus echt prachtige zaken kopen. Ze worden wel meestal in de winterperiode gehouden.
logos
WhatsApp