​Kopen of huren van zonnepanelen?

​Kopen of huren van zonnepanelen?

Kopen of huren van zonnepanelen?

De vraag naar zonne-energie installaties is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen in Spanje, met een geïnstalleerd vermogen dat bijna 30% steeg in 2021.
Deze toename is te danken aan het nieuwe wettelijke kader dat het gebruik van hernieuwbare en schone energieën stimuleert, waarvan de rol cruciaal zal zijn in de energietransitie.

Zonne-energie is een van de meest bekende en toegankelijke alternatieven van vandaag de dag. Bovendien is het potentieel onvermijdelijk vanwege het grote aantal zonuren dat we in Spanje ontvangen.

Maar we kunnen niet alleen genieten van zelfconsumptie door zonnepanelen te kopen, er zijn ook andere alternatieven die niet vereisen dat grote bedragen worden geïnvesteerd. Deze optie staat bekend als het huren van zonnepanelen (of zoals we het bij SolarMente noemen, zonne-energieabonnement). Hierbij kun je zelfconsumptie ervaren zonder een initiële investering te doen.

Daarom gaan we vandaag alle twijfels wegnemen over deze optie en de verschillen met het kopen van zonnepanelen bespreken. We zullen diep ingaan op onderwerpen zoals:

  • Wat is zonne-energieabonnement en hoe werkt het?
  • Wat zijn de voordelen van het huren van een fotovoltaïsch systeem?
  • Hoe werkt het kopen van zonnepanelen?
  • Vergelijking tussen het huren of kopen van zonnepanelen.

Zonne-energieabonnement: wat is het en hoe werkt het?

Deze optie is een vorm van leasing die zelfconsumptie mogelijk maakt zonder een initiële investering, en waarbij vaste maandelijkse betalingen worden gedaan tegen lage kosten. Net zoals je een abonnement betaalt bij Amazon of de huur van een huis. Het is ontworpen om zelfconsumptie via zonne-energie te bevorderen en de energietransitie te vergemakkelijken voor huishoudens die over beperkte financiële middelen beschikken en geen hoge initiële investering kunnen doen.

Hoewel de zonnepanelen geen eigendom zijn, bieden ze voordelige diensten voor je installatie die de aankoop van het systeem niet kan bieden, zoals het onderhoud van je zonnepanelen, het upgraden van de apparatuur indien nodig en het vervangen van onderdelen bij technische storingen. Het is een goede alternatieve manier om te genieten van schone en onuitputtelijke zonne-energie, zonder een grote uitgave te hoeven doen. Nadat het huurcontract is afgelopen, bieden we bij SolarMente de mogelijkheid om het systeem voor slechts één euro te kopen en deel uit te maken van je eigendom.

Voordelen van het kiezen voor het huren van zonnepanelen.

  • Geen initiële investering vereist. Je hebt geen grote hoeveelheid geld nodig om over te schakelen op zelfconsumptie en je kunt 20 jaar lang van je installatie genieten zonder enige zorgen.
  • Je zult maandelijks geld besparen op je elektriciteitsrekening. De maandelijkse huurkosten zullen lager zijn dan de besparing op je energierekeningen die je met deze installatie realiseert.
  • Het installatiebedrijf zorgt voor het onderhoud. Je hoeft je geen zorgen te maken als er een incident optreedt, het bedrijf zorgt ervoor dat het systeem in perfecte staat wordt gehouden om de zonne-energieproductie te maximaliseren.
  • Je kunt in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals verminderingen op de onroerendezaakbelasting (IBI) van 50% en verminderde belasting op bouw-, installatie- en werkzaamheden (ICIO) tot 95%, ook al huur je de zonnepanelen.
  • Je kunt overtollige energie aan het elektriciteitsnet verkopen. Als het systeem op het net is aangesloten, kun je de overtollige opgewekte energie verkopen en nog meer geld besparen op je energierekening.

Je hoeft alleen hier te klikken, je besparingen te berekenen en te beginnen met genieten van de energie die je panelen opwekken met een initiële investering van 0.

Aankoop van zonnepanelen: belangrijkste kenmerken

Aan de andere kant hebben we de optie om zonnepanelen te kopen. Er wordt een dienstverleningsovereenkomst vastgesteld tussen het bedrijf en de consument tegen een bepaalde prijs. Het belangrijkste voordeel van deze optie ligt in het eigendom van de installatie. Zodra je ze koopt, zijn ze van jou. Maar let op, je moet wel een grotere investering doen dan bij het huren van zonnepanelen. In dit geval zal het bedrijf de zonnepanelen in je huis installeren, maar het onderhoud is niet inbegrepen in de prijs. Dat onderhoud moet je zelf betalen wanneer dat nodig is.

Rust. Het onderhouden van zonnepanelen vereist geen grote inspanningen. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel waar we alle informatie geven.
Bovendien zijn er subsidies en ondersteuningen voor zonnepanelen. En we bedoelen niet alleen de korting op de onroerendezaakbelasting (IBI) en de belasting op bouw-, installatie- en werkzaamheden (ICIO), maar je kunt ook fiscale stimulansen van de staat krijgen.

Daarnaast heb je toegang tot andere specifieke subsidies die worden aangeboden op basis van de autonome gemeenschap waarin je woont.
Je moet er rekening mee houden dat de aankoop van zonnepanelen kortere betalingstermijnen vereist. In het bijzonder praten we over financiering door banken voor 1-2 jaar, terwijl de huur wordt gefinancierd voor een periode van maximaal 20 jaar, waarbij je maandelijks lagere en toegankelijkere termijnen betaalt.

Aankoop of huur van zonnepanelen: wat is de beste optie?

Onder alle geanalyseerde opties rijst de vraag van een miljoen: is het beter om zonnepanelen te huren of te kopen?
Er is geen betere optie dan de andere, maar het hangt af van de omstandigheden van elke eigenaar.

Het budget. Het eerste wat je moet weten, is de beschikbaarheid van geld. Controleer of je een aankoopinvestering kunt doen en of je het geld op korte termijn beschikbaar hebt. Als je niet genoeg budget hebt, is het huren van zonnepanelen een goede optie zonder initiële kosten, en je zult genieten van zonne-energie terwijl je een hoog percentage bespaart op je elektriciteitsrekening.

Wat je wel moet overwegen is dat de aankoop een kortere terugverdientijd betekent. Bovendien wordt het systeem vanaf het begin je eigendom. Als je geïnteresseerd bent in het volledige beheer van de installatie, is dit een goede keuze. Bijvoorbeeld, in steden als Madrid of Barcelona is de terugverdientijd 5,5 jaar zonder enige vorm van korting. Als we gebruik maken van beschikbare subsidies, kan dit worden teruggebracht tot 4 jaar.

Echter, als je liever niet wilt vastzitten aan financiering bij de bank en geen grote investering wilt doen, en daarnaast een correct onderhoud van de installatie wilt verzekeren en je geen zorgen wilt maken, dan is het huren van zonnepanelen de beste optie.

In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste kenmerken van elke optie samengevat:

Huren van Zonnepanelen

Aankopen van Zonnepanelen

Eigendom van installatie

Nee

Ja

Kosten van initiële 

investering

Nee 

Ja

Betalingswijze

Maandelijkse bijdrage

Directe betaling/financiering

Onderhoud

Ja

Nee

Subsidies en ondersteuning

Ja

Ja

Zoek advies bij SolarMente

Kiezen tussen het kopen of huren van zonnepanelen is geen beslissing die lichtvaardig kan worden genomen.
Je moet alle punten overwegen die in dit artikel zijn genoemd, waarbij het beschikbare budget op korte termijn een zeer belangrijke rol speelt bij het maken van een keuze.

Heb je nog steeds vragen die beantwoord moeten worden?
Als je nog steeds niet zeker weet of je de fotovoltaïsche installatie wilt huren of kopen, neem dan contact met ons op om de beste opties voor jou te evalueren.

Kopen
Huren
WhatsApp