De ultieme gids voor het installeren van zonnepanelen in Spanje

De ultieme gids voor het installeren van zonnepanelen in Spanje

Ontdek in dit artikel alle essentiële informatie over zonnepanelen in Spanje. Leer alles over:

 • Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?
 • De onderdelen van een fotovoltaïsche installatie
 • Vereisten voor het installeren van zonnepanelen
 • Prijzen van zonnepanelen in Spanje
 • Steun en subsidies voor installaties
 • Onderhoud van zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen zijn elementen die bestaan uit fotovoltaïsche cellen met als uiteindelijk doel zonne-energie om te zetten in elektrische energie die beschikbaar is voor gebruik in onze woning.

Het functioneren van zonnepanelen is vrij eenvoudig:

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit met behulp van een speciaal materiaal genaamd silicium. Zo wordt het zonlicht omgezet in bruikbare energie.

Op deze manier wordt de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, door de zonnepaneelomvormer omgezet in wisselstroom, zodat we elektriciteit in ons huis kunnen gebruiken.

Bovendien, als je gedurende een periode minder energie hebt verbruikt dan je zonne-energie systeem heeft geproduceerd, kun je ervoor kiezen om een vergoeding te krijgen voor de overtollige energie, of je kunt deze juist opslaan in zonnepanelen batterijen.

De elementen die deel uitmaken van een zonne-energiesysteem

Bij een zonne-energiesysteem worden niet alleen zonnepanelen in overweging genomen, maar zijn er verschillende elementen die ervoor zorgen dat het correct functioneert om maximale zonne-energie te produceren.

Dit zijn de elementen van een zonne-energiesysteem:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Slimme meter
 • Montagestructuur
 • Vereisten voor de installatie van zonnepanelen op jouw woning

Het eerste en belangrijkste dat je moet weten over zonne-energie-installaties in Nederland is dat deze alleen kunnen worden uitgevoerd door gecertificeerde installateurs.

Nadat dit gezegd is, zijn er een aantal voorwaarden waaraan jouw woning moet voldoen.

Ten eerste moet er een dakonderzoek worden uitgevoerd. Het installatiebedrijf zal controleren of het dak in goede staat verkeert en of de oriëntatie en hellingshoek geschikt zijn om het proces te starten.

Zodra de woning de juiste structuur heeft om te genieten van zelfopwekking, moeten er aan bepaalde wettelijke eisen worden voldaan om door te gaan met de installatie.

Er moeten verschillende soorten documentatie worden ingediend, zowel voor als na de installatie. In dit artikel kun je in detail lezen welke vergunningen nodig zijn voor de installatie van zonnepanelen.

Het proces van het installeren van een zonne-energiesysteem

Het installatieproces kan worden samengevat in de volgende stappen:

 • Montage van de structuur
 • Bevestigen van het dak en plaatsen van de zonnepanelen
 • Verbinding maken met de omvormer
 • Aansluiting op het elektrische paneel

Voor degenen die ook willen investeren in zonnebatterijen, is er een vijfde stap. Hiermee verminderen we onze afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en genieten we nog meer van zonne-energie in Spanje.

Legaliseren van het zonne-energiesysteem

Vervolgens is het tijd om het systeem te legaliseren zoals voorgeschreven in de wetgeving. Dit zijn de te volgen stappen:

 1. Een erkende installateur inhuren. Het werk moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.
 2. Registratie van de installatie. De installatie wordt vervolgens geregistreerd bij de betreffende autonome gemeenschap via de afdeling Industrie.
 3. Validatie van het systeem. De installatie wordt gevalideerd door het Ministerie van Industrie. Indien nodig, zal de installateur om documentatie vragen.
 4. Ondertekening van het toegangscontract tot het elektriciteitsnet voor de vergoeding van overschotten. De netbeheerder of energieleverancier zal contact met u opnemen om het contract binnen maximaal 10 dagen te ondertekenen. Anders wordt aangenomen dat u akkoord gaat met de gepresenteerde voorwaarden.

Prijzen van zonnepanelen in Spanje

Het is belangrijk om te weten dat de prijs niet alleen het bedrag van de zonnepanelen omvat, maar ook de volgende punten:

 • Materialen
 • Wettelijke procedures
 • Arbeidskosten

Elk huishouden heeft verschillende energiebehoeften en de prijzen variëren per autonome gemeenschap vanwege gemeentelijke belastingen.

We kunnen geen specifieke bedragen vaststellen, maar we tonen hierbij de geschatte prijzen die SolarMente hanteert voor de installatie van zonnepanelen:

Zonnepanelen

Prijs

Kit M

6.786€

Kit L

8.114€

Kit XL

9.538€

Houd er rekening mee dat deze prijzen geen batterijen bevatten. Er zal een extra kost worden toegevoegd, maar de besparing op elektriciteit zal hoger zijn.

Subsidies en steun voor de installatie van zonnepanelen in Spanje

Investeren in hernieuwbare zonne-energie vereist een aanzienlijke initiële investering, maar er zijn verschillende subsidies en steunmaatregelen beschikbaar om de toegang tot fotovoltaïsche zelfconsumptie in Spanje te vergemakkelijken.

De nationale en regionale overheden bieden de volgende subsidies:

 • Korting op de Onroerendgoedbelasting (IBI)
 • Korting op de Bouw-, Installatie- en Werkzaamhedenbelasting (ICIO)
 • Inkomstenbelastingaftrek (IRPF)
 • Steun voor zelfconsumptie: Next Generation-fondsen

De IBI is een jaarlijkse verplichte belasting voor vastgoedeigenaren en biedt een korting tot 50% gedurende meerdere jaren. Het percentage en de duur van de korting variëren per gemeente, maar de meeste gemeenten passen een periode van 3 tot 5 jaar toe.

De ICIO is een indirecte belasting met een maximale korting van 95% die slechts één keer kan worden afgetrokken, en het percentage varieert per gemeente.

De aftrek van IRPF voor het installeren van zonnepanelen in Spanje varieert per regio, maar kan oplopen van 20% tot wel 60% korting.

Om af te sluiten mogen we het Next Generation-fondsen van de Europese Unie (EU) niet vergeten, die bedoeld zijn om zelfconsumptie te bevorderen en een groter deel van de bevolking toegang te geven tot zonne-energie.

Voor woningen met een vermogen van minder dan 10 kWp (meeste gevallen) kan het bedrag oplopen tot € 600 per kWp. Voor batterijen ontvang je een subsidie van € 490 per kWh.

Het onderhoud van zonnepanelen: hoe de levensduur van je zonne-energiesysteem te verlengen

Het goede van het installeren van een fotovoltaïsch systeem in je huis is dat het nauwelijks aandacht vereist. Het reinigen van de zonnepanelen is echt eenvoudig.

Desalniettemin kan er vuil op het oppervlak ophopen dat gemakkelijk met water kan worden verwijderd. Op deze manier blijven de panelen schoon om zoveel mogelijk licht op te vangen.

Als het vuil echter niet verdwijnt met een waterwas, gebruik dan een niet-schurende schuurspons om beschadiging van de modules te voorkomen.

Aan de andere kant hebben we de vervanging van defecte onderdelen. Als ze onder garantie vallen, worden ze kosteloos vervangen door nieuwe componenten.

Maar als je kiest voor ons zonne-abonnementsmodel, worden de kosten voor het vervangen van defecte onderdelen altijd door ons gedragen. Ja, zelfs als ze buiten de garantieperiode vallen.

Daarom, door je zonnepanelen te huren, ben je altijd verzekerd van garanties en bespaar je elke maand op je elektriciteitsrekening zonder enige initiële investering.

Wil je alle voordelen ontdekken van het installeren van zonnepanelen in Spanje?

Zonnepanelen zijn een rendabele investering voor zowel huishoudens als bedrijven.

De energieopwekking door fossiele brandstoffen veroorzaakt aanzienlijke vervuiling voor de planeet en draagt bij aan de versnelling van klimaatverandering.

Echter, zonne-energie is een hernieuwbare en 100% schone energiebron voor de planeet.

De overgang naar een duurzaam energiesysteem is niet langer een utopie, maar een realiteit waarin nog veel werk te doen is. Overheden streven ernaar om dit pad te versnellen met beleidsmaatregelen die de implementatie van deze vorm van energie ondersteunen.

De installatie van zonnepanelen is een van de meest kosteneffectieve en veelbelovende alternatieven die ons weghouden van de grote volatiliteit van de elektriciteitsprijzen.

Wil je blijven ontdekken wat zonnepanelen kunnen bijdragen aan jouw woning?

Klik dan hier en ontdek alle voordelen die je kunt behalen met zonne-energie: een hernieuwbare, schone en kosteneffectieve bron van energie.

Kopen
Huren
WhatsApp