Verhuren doe je niet zo maar!

Verhuren doe je niet zo maar!

Verhuren doe je niet zo maar!

Veel mensen denken we kopen een tweede woning in Spanje en gaan die even verhuren.
Er komt meer bij kijken dan dat u vermoed!

Het begint bij de verhuur licentie

Weet u de weg deze te verkrijgen?
Wie gaat uw woning beheren en huurders inchecken en wie doet de schoonmaak en onderhoud?
Wie is uw aanspreekpunt indien er zich calamiteiten voordoen en u bent zelf niet in  Spanje!
Wie zorgt voor de betalingen?
Wie gaat uw belasting aangifte doen?

  • CasaLasDunas verhuurt de woningen en weet welke woningen wel of geen verhuurlicentie krijgen.
  • CasaLasDunas kan u helpen bij het aanvragen van een licentie.
  • CasaLasDunas zorgt voor foto-video rapportage en complete marketing.
  • CasalasDunas heeft een eigen verhuurorganisatie die zorgt voor in- en uitchecken, schoonmaak en calamiteiten.
  • CasaLasDunas zorgt voor de betalingen van en naar de eigenaar/huurders.
  • CasaLasDunas weet de weg voor de belastingaangifte.

De wetgeving in Spanje verandert dagelijks, wij wonen en werken al 25 jaar in Spanje en spreken de taal.
Wij verhuren en beheren ook graag uw woning en ontzorgen u tijdens dit gehele traject!

De verhuurlicentie: actuele regelgeving

Inleiding
In dit artikel een korte uiteenzetting over de belangrijkste wetenswaardigheden met betrekking tot de verhuurlicentie en het verkrijgen van een licentienummer. 

Comunidad Valenciana (provincies Alicante, Valencia en Castellón)
In deze deelstaat en dus ook in de Provincie Alicante zijn er twee manieren om een licentienummer te verkrijgen (het nummer dat nodig is om de woning als vakantiewoningen te kunnen verhuren). 
(1) Men kan als woningeigenaar zelf een licentienummer aanvragen
(2) Men kan de woning verhuren onder het licentienummer van CasaLasDunas

Ad. (1)
Iedere woningeigenaar kan een verzoek indienen zijn of haar woning te kunnen verhuren als vakantiewoning. In de Comunidad Valenciana dient dit verzoek te worden ingediend bij de gemeente. Op basis van het bestemmingsplan bepaalt de gemeente of een woning op een bepaalde locatie verhuurd mag worden. Dit verklaart de gemeente in een zogenaamd Certificado de Compatibilidad Urbanístico (CCU). 
Als het CCU positief is, kan de aanvraag worden ingediend. Hiervoor is naast de CCU ook onder andere een Certificado Digital en een bewoonbaarheidsverklaring nodig. 
Als de CCU negatief is, dan is het publiek verhuren van de woning niet toegestaan. Natuurlijk kan de woningbezitter doen met de woning wat hij/zij wil. 
Er valt niks te zeggen over een algemeen beleid, gemeentes bepalen zelf hoe en wat. Het is mogelijk dat er momenteel geen verhuur mag plaatsvinden, maar dat een bestemmingsplan wijziging in de toekomst wél mogelijkheden biedt. 
Wilt u CasaLasDunas de licentie-aanvraag laten doen, dan bedragen de kosten voor deze aanvraag €495,- (dit bedrag is inclusief 21% IVA en exclusief eventuele leges).

Ad (2) 
De tweede mogelijkheid is om de woning te verhuren via het licentienummer dat CasaLasDunas heeft als verhuurbedrijf. Echter, om een vakantiewoning voor verhuur te kunnen aanmelden heeft CasaLasDunas ook een CCU nodig. Dus uiteindelijk bepaalt de gemeente hier ook wat er gebeurt. 
Het grote voordeel van het verhuren via het licentienummer van CasaLasDunas is wel dat het minder omslachtig is en voordeliger. De kosten voor deze aanvraag bedragen €245,- (inclusief 21% IVA, exclusief eventuele leges).

Región de Murcia
De situatie in Murcia is helemaal anders: in die deelstaat beslist de gemeente niet, maar de centrale overheid van Murcia. Helaas is er vooraf geen mogelijkheid om per telefoon of persoonlijk informatie in te winnen over de mogelijkheid om wel of geen licentie te krijgen. Dus men moet een aanvraag indienen en daarvoor betalen zonder te weten of er überhaupt een verhuurlicentie afgegeven wordt voor de woning. 
Wilt u CasaLasDunas de licentie-aanvraag laten doen voor Murcia, dan bedragen de kosten voor deze aanvraag €245,- (inclusief 21% IVA en exclusief leges).  

Informatie inwinnen
Ziet u nog steeds door de bomen het bos niet, neem dan gerust contact met ons op. 
U kunt ons ook benaderen met de vraag of er op een bepaald adres een verhuurlicentie mogelijk is. In veel gevallen weten wij dan het antwoord, maar is dat niet het geval, dan gaan wij op onderzoek uit. De kosten daarvoor bedragen €35,- (inclusief 21% IVA). Indien u via CasaLasDunas uw woning aankoopt en via ons gaat verhuren bieden we deze service gratis aan.


Heeft u interesse om uw woning via CasaLasDunas te verhuren, stuur ons dan een e-mail en wij beantwoorden uw verdere vragen.

Kopen
Huren
WhatsApp