Kan je als Nederlander zomaar een huis kopen in Spanje?

Kan je als nederlander zomaar een huis kopen in spanje
13 mei 2024

Droom je ervan om een huis in het zonnige Spanje te kopen? Het goede nieuws is dat het niet alleen mogelijk is, maar ook vrij eenvoudig! Of je nu een vakantiehuis wilt, een tweede woning of zelfs van plan bent om permanent te verhuizen, het kopen van een huis in Spanje biedt tal van voordelen. In deze blog bespreken we hoe je als Nederlander een huis kunt kopen in Spanje en wat je allemaal nodig hebt om dit proces soepel te laten verlopen.

Kan je überhaupt als buitenlander een huis kopen in Spanje?

Ja, absoluut! Spanje verwelkomt buitenlandse kopers met open armen. Als buitenlander heb je het recht om onroerend goed te kopen in Spanje, of je nu uit een EU-land komt of van buiten de EU. Het proces is relatief eenvoudig en transparant, waardoor het voor veel mensen aantrekkelijk is om in Spaans vastgoed te investeren.

Spanje is een populaire bestemming voor internationale huizenkopers, niet alleen vanwege het prachtige weer en de mooie stranden, maar ook vanwege de gastvrije cultuur en de relatief lage vastgoedprijzen in vergelijking met andere Europese landen. Of je nu geïnteresseerd bent in een appartement in Barcelona, een villa aan de Costa del Sol, of een finca op het platteland van Andalusië, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat heb ik nodig om een huis te kopen in Spanje?

Voordat je je droomhuis in Spanje kunt kopen, zijn er een paar stappen die je moet volgen en documenten die je nodig hebt. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

NIE-nummer

Het eerste dat je nodig hebt, is een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero). Dit is een uniek identificatienummer voor buitenlanders in Spanje en is vereist voor vrijwel alle administratieve en juridische transacties, inclusief het kopen van een huis. Je kunt een NIE-nummer aanvragen bij een Spaans consulaat in Nederland of bij een politiebureau in Spanje.

Bankrekening

Hoewel het niet verplicht is, is het handig om een Spaanse bankrekening te openen. Dit maakt het betalen van kosten en belastingen een stuk eenvoudiger. De meeste banken in Spanje zijn gewend aan buitenlandse klanten en kunnen je helpen bij het openen van een rekening.

Adviseur of makelaar

Het is raadzaam om een lokale adviseur of makelaar in de arm te nemen. Zij kunnen je helpen met het vinden van de juiste woning, het onderhandelen over de prijs en het regelen van alle benodigde documenten. Een goede makelaar kent de lokale markt en kan je adviseren over de beste locaties en prijzen.

Notaris

De aankoop van onroerend goed in Spanje moet worden vastgelegd door een notaris. De notaris zorgt ervoor dat de koopovereenkomst legaal en bindend is, en registreert de transactie bij het kadaster.

Koopcontract

Het koopcontract (Contrato de Compraventa) wordt opgesteld zodra je een woning hebt gevonden en de prijs is overeengekomen. Dit contract bevat alle details van de verkoop, inclusief de prijs, de betalingsvoorwaarden en de datum van overdracht.

Andere regels voor burgers buiten de EU

Voor burgers van buiten de EU zijn er enkele extra stappen en regels om rekening mee te houden bij het kopen van een huis in Spanje. Hoewel het proces vergelijkbaar is, kunnen er aanvullende visum- en verblijfsvergunningvereisten zijn. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

Visumvereisten

Burgers van buiten de EU hebben mogelijk een visum nodig om langdurig in Spanje te verblijven. Er zijn verschillende soorten visa beschikbaar, afhankelijk van de reden van je verblijf, zoals een toeristenvisum, een zakenvisum of een verblijfsvisum voor onbepaalde tijd.

Reserveringskosten

Bij het kopen van een huis kunnen er reserveringskosten in rekening worden gebracht. Dit is een borg die je betaalt om de woning van de markt te halen terwijl de juridische en administratieve zaken worden geregeld. Voor EU-burgers is dit meestal een standaardprocedure, maar voor niet-EU-burgers kan het proces iets langer duren vanwege de extra controles.

Juridisch advies

Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle lokale wetten en regels. Een advocaat kan je helpen bij het navigeren door de complexe regelgeving en ervoor zorgen dat je aankoop soepel verloopt.

Welke papieren moet je in orde hebben bij het emigreren?

Als je van plan bent om permanent naar Spanje te verhuizen, zijn er een aantal documenten die je moet regelen. Hier is een overzicht van de belangrijkste papieren:

Inschrijven bij de gemeente

Zodra je in Spanje aankomt, moet je je inschrijven bij de plaatselijke gemeente (empadronamiento). Dit geeft je toegang tot lokale diensten en voorzieningen en is noodzakelijk voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Residencia

Hoewel je als EU-burger geen verblijfsvergunning nodig hebt, is het aan te raden om je te registreren als inwoner van Spanje (residencia). Dit maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen tot gezondheidszorg en andere sociale diensten.

Sociale zekerheidsnummer

Als je van plan bent om te werken in Spanje, heb je een sociaal zekerheidsnummer nodig. Dit kun je aanvragen bij het plaatselijke sociale zekerheidskantoor en is nodig voor belastingdoeleinden en het ontvangen van sociale zekerheidsuitkeringen.

Zorgverzekering

Hoewel je als EU-burger recht hebt op medische zorg in Spanje, kan het handig zijn om een lokale zorgverzekering af te sluiten. Dit geeft je extra dekking en maakt het eenvoudiger om toegang te krijgen tot medische diensten.

Kun je als Nederlander een hypotheek krijgen in Spanje?

Ja, als Nederlander kun je een hypotheek krijgen in Spanje. Veel Spaanse banken bieden hypotheken aan buitenlandse kopers, en sommige Nederlandse banken hebben ook speciale hypotheekproducten voor het kopen van een huis in het buitenland. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

Hypotheekvoorwaarden

De voorwaarden voor een hypotheek in Spanje kunnen verschillen van die in Nederland. Spaanse banken bieden meestal hypotheken aan tot 70% van de aankoopprijs voor niet-ingezetenen, terwijl ingezetenen tot 80% kunnen lenen. De looptijden van hypotheken variëren, maar de meeste banken bieden hypotheken aan met een looptijd van 20 tot 30 jaar.

Documentatie

Om een hypotheek aan te vragen, heb je verschillende documenten nodig, waaronder bewijs van inkomen, een overzicht van je financiële verplichtingen en een taxatierapport van de woning die je wilt kopen. Je bank kan je een lijst geven van de benodigde documenten.

Rentevoeten

De rentevoeten voor hypotheken in Spanje zijn de afgelopen jaren laag gebleven, wat het een gunstige tijd maakt om een hypotheek af te sluiten. Het is echter altijd een goed idee om verschillende aanbieders te vergelijken om de beste deal te vinden.

Huis kopen in Spanje van Nederlandse makelaars

Het kopen van een huis in Spanje via een Nederlandse makelaar kan veel voordelen bieden. Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in Spaans vastgoed kennen zowel de Nederlandse als de Spaanse markt en kunnen je helpen bij elke stap van het proces.

Taalbarrière overbruggen

Een Nederlandse makelaar kan helpen bij het overbruggen van de taalbarrière. Ze spreken zowel Nederlands als Spaans en kunnen als tussenpersoon optreden tussen jou en de verkoper. Dit maakt communicatie veel gemakkelijker en vermindert de kans op misverstanden.

Lokale kennis

Nederlandse makelaars hebben vaak diepgaande kennis van de lokale markt. Ze kunnen je adviseren over de beste locaties, de prijzen en de huidige marktomstandigheden. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen en de beste deal te krijgen.

Juridische en administratieve ondersteuning

Een goede makelaar kan je ook helpen met alle juridische en administratieve zaken. Ze weten precies welke documenten je nodig hebt en kunnen je begeleiden bij het verkrijgen van je NIE-nummer, het openen van een bankrekening en het regelen van de koopovereenkomst.

Persoonlijke begeleiding

Het kopen van een huis in het buitenland kan een grote stap zijn, en het is fijn om iemand aan je zijde te hebben die je persoonlijke begeleiding biedt. Nederlandse makelaars kunnen je helpen bij elke stap van het proces, van het vinden van de juiste woning tot het afronden van de aankoop.

Als Nederlander kun je zonder problemen een huis kopen in Spanje. Het proces is eenvoudig en transparant, en er zijn veel voordelen aan het bezitten van een woning in dit prachtige land. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een tweede woning of een permanente verhuizing overweegt, Spanje biedt tal van mogelijkheden. Met de hulp van een Nederlandse makelaar en de juiste voorbereiding kun je je droomhuis in Spanje vinden en genieten van alles wat dit zonnige land te bieden heeft. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap naar je nieuwe leven in Spanje en maak je droom waar!

Ons Team

Bedankt voor het lezen van dit artikel. We hopen dat we je hebben inspireren bij het zoeken van een huis in Spanje. We zullen onszelf nog even voorstellen…Wij zijn CasaLasDunas! Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis of een permanent verblijf in Spanje, ons team van ervaren vastgoed professionals staat voor je klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Wij geloven in het bieden van persoonlijke aandacht en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt bij het vinden van dé ideale woning.

Dus als je op zoek bent naar woningen aan de Costa Blanca, neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om van je te horen en te helpen bij het vinden van jouw droomwoning in het zonnige Spanje. Ook voor het ideale vakantiehuisje kun je contact met ons opnemen!

Zoek in ons huuraanbod   Zoek in ons koopaanbod

Houd me op de hoogte

WhatsApp