​Huis kopen in Spanje; Hoe doe ik dat?

Huis kopen in Spanje
1 jun 2024

Heb je altijd al gedroomd van een huis in het zonnige Spanje? Misschien denk je aan de prachtige stranden van de Costa del Sol, de historische charme van Sevilla, of de bruisende energie van Barcelona. Het kopen van een huis in Spanje kan een spannende stap zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel neem ik je mee door de belangrijkste aspecten van het kopen van een huis in Spanje, zodat je met vertrouwen aan dit avontuur kunt beginnen.

Is een huis kopen in Spanje verstandig?

Voordat je je onderdompelt in de details van het kopen van een huis in Spanje, is het goed om na te denken over of dit een verstandige keuze voor jou is. Spanje staat bekend om zijn aangename klimaat, prachtige landschappen en rijke cultuur. Voor veel mensen is het leven in Spanje een droom die uitkomt. Echter, er zijn enkele zaken om te overwegen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de vastgoedmarkt in Spanje fluctueert. Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gestabiliseerd, kunnen ze in de toekomst weer veranderen. Het is daarom goed om goed onderzoek te doen naar de huidige markttrends en te overwegen of het juiste moment is om te kopen.

Daarnaast moet je je bewust zijn van de kosten die komen kijken bij het bezitten van een huis in Spanje. Dit omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook belastingen, onderhoudskosten en mogelijke renovaties. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en of je deze extra kosten kunt dragen.

Is vastgoed in Spanje prijzig?

De prijs van vastgoed in Spanje varieert sterk afhankelijk van de locatie. In populaire toeristische gebieden zoals de Costa del Sol, de Balearen en de grote steden zoals Madrid en Barcelona, liggen de prijzen over het algemeen hoger. Dit komt door de hoge vraag naar vastgoed in deze gebieden, zowel van lokale kopers als van internationale investeerders.

Aan de andere kant zijn er ook regio's waar de prijzen veel betaalbaarder zijn. Bijvoorbeeld, in sommige delen van het binnenland van Spanje en in minder bekende kustplaatsen, kun je vaak voor een fractie van de prijs een prachtig huis vinden. Het loont de moeite om verschillende regio's te verkennen en te kijken wat het beste past bij jouw budget en wensen.

Houd er ook rekening mee dat de prijzen van onroerend goed in Spanje de afgelopen jaren zijn gestegen, maar nog steeds lager kunnen zijn dan in veel andere West-Europese landen. Dit maakt Spanje een aantrekkelijke optie voor veel buitenlandse kopers.

Waar kan ik het beste wonen in Spanje?

De keuze van de locatie hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Hier zijn enkele populaire regio's en steden in Spanje om te overwegen:

 • Costa del Sol: Bekend om zijn zonnige weer en prachtige stranden, trekt deze regio veel toeristen en expats aan. Steden zoals Marbella en Málaga bieden een bruisend nachtleven, luxe winkels en een breed scala aan restaurants.
 • Barcelona: Deze kosmopolitische stad aan de kust combineert een rijke geschiedenis met moderne voorzieningen. Het is een geweldige plek voor wie houdt van cultuur, kunst en een levendige sfeer.
 • Madrid: Als de hoofdstad van Spanje biedt Madrid een mix van traditionele Spaanse cultuur en moderne faciliteiten. Het is een stad met uitstekende werkgelegenheidsmogelijkheden en een dynamische levensstijl.
 • Sevilla: Bekend om zijn flamenco dans, historische architectuur en levendige festivals, is Sevilla een geweldige keuze voor wie houdt van cultuur en geschiedenis.
 • Balearen: De eilanden Mallorca, Menorca, en Ibiza bieden een unieke levensstijl met hun prachtige stranden, kristalhelder water en relaxte sfeer.
 • Valencia: Deze stad aan de oostkust van Spanje staat bekend om zijn paella, futuristische architectuur en levendige festivals. Het is een geweldige plek voor wie houdt van een mix van stedelijke en kustlevensstijl.

Het is dus goed om verschillende locaties te bezoeken en te overwegen wat het beste bij jou en je gezin past voordat je een definitieve beslissing neemt.

Kan ik zomaar emigreren naar Spanje?

Het emigreren naar Spanje is voor veel Europeanen een relatief eenvoudig proces, dankzij de EU-regelgeving. Als EU-burger heb je het recht om in Spanje te wonen en te werken zonder dat je een visum nodig hebt. Echter, er zijn enkele administratieve stappen die je moet volgen.

Ten eerste moet je je inschrijven bij de plaatselijke gemeente (empadronamiento). Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse bevolkingsregister en is noodzakelijk voor het verkrijgen van toegang tot lokale diensten en voorzieningen.

Daarnaast moet je een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) aanvragen. Dit is een uniek identificatienummer voor buitenlanders in Spanje en is essentieel voor allerlei administratieve en financiële zaken, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van een huis en het betalen van belastingen.

Het kan ook nuttig zijn om een Spaanse ziektekostenverzekering af te sluiten. Hoewel je als EU-burger recht hebt op medische zorg in Spanje, is het hebben van een lokale verzekering vaak praktischer en kan het je extra dekking bieden.

Welke papieren heb ik nog om te verhuizen naar Spanje?

Bij het verhuizen naar Spanje komen verschillende administratieve zaken kijken. Hier is een overzicht van de belangrijkste documenten die je nodig hebt:

 1. NIE-nummer: Zoals eerder genoemd, is dit je identificatienummer in Spanje en is het essentieel voor veel administratieve en financiële zaken.
 2. Paspoort of identiteitskaart: Zorg ervoor dat je een geldig paspoort of identiteitskaart hebt. Dit heb je nodig voor vrijwel alle administratieve stappen.
 3. Inschrijving bij de gemeente (empadronamiento): Dit is een vereiste om toegang te krijgen tot lokale diensten en voorzieningen.
 4. Residencia: Hoewel je als EU-burger geen verblijfsvergunning nodig hebt, wordt het aanbevolen om je te registreren als inwoner van Spanje (residencia). Dit kan nuttig zijn voor belastingdoeleinden en geeft je toegang tot bepaalde sociale diensten.
 5. Sociale zekerheidsnummer: Als je van plan bent om in Spanje te werken, heb je een sociaal zekerheidsnummer nodig. Dit kun je aanvragen bij het plaatselijke sociale zekerheidskantoor.
 6. Spaanse bankrekening: Het openen van een lokale bankrekening kan handig zijn voor het betalen van rekeningen en andere financiële transacties.
 7. Zorgverzekering: Hoewel je als EU-burger recht hebt op medische zorg in Spanje, kan het afsluiten van een lokale zorgverzekering praktisch zijn.

Tevens kan ook nuttig zijn om een notaris of juridisch adviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en om eventuele juridische complicaties te voorkomen.

Huis kopen in Spanje bij een Nederlandse makelaar

Het kopen van een huis in Spanje via een Nederlandse makelaar kan een goede optie zijn, vooral als je de taal nog niet volledig beheerst of als je niet bekend bent met de Spaanse vastgoedmarkt. Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in Spaans vastgoed kunnen je helpen met:

 • Taalbarrières overbruggen: Ze kunnen optreden als tussenpersoon tussen jou en Spaanse verkopers of instanties, waardoor misverstanden door taalverschillen worden verminderd.
 • Juridisch advies: Ze kunnen je adviseren over de juridische aspecten van het kopen van onroerend goed in Spanje en ervoor zorgen dat je aan alle lokale wetten en regelgeving voldoet.
 • Lokale kennis: Nederlandse makelaars die in Spanje werken, hebben vaak uitgebreide kennis van de lokale markt en kunnen je helpen bij het vinden van het perfecte huis dat aan jouw wensen voldoet.
 • Administratieve ondersteuning: Ze kunnen je begeleiden bij het verkrijgen van de benodigde documenten, zoals het NIE-nummer, en je helpen bij het openen van een Spaanse bankrekening.
 • Onderhandeling: Een ervaren makelaar kan je helpen bij het onderhandelen over de prijs en voorwaarden van de aankoop, zodat je de best mogelijke deal krijgt.

Ons Team

Bedankt voor het lezen van dit artikel. We hopen dat we je hebben inspireren bij het zoeken van een huis in Spanje. We zullen onszelf nog even voorstellen…Wij zijn CasaLasDunas! Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis of een permanent verblijf in Spanje, ons team van ervaren vastgoed professionals staat voor je klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Wij geloven in het bieden van persoonlijke aandacht en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt bij het vinden van dé ideale woning.

Dus als je op zoek bent naar woningen aan de Costa Blanca, neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om van je te horen en te helpen bij het vinden van jouw droomwoning in het zonnige Spanje. Ook voor het ideale vakantiehuisje kun je contact met ons opnemen!

Zoek in ons huuraanbod   Zoek in ons koopaanbod

Houd me op de hoogte

WhatsApp