De zoektocht!

De zoektocht!
21 jul 2023

In onze nieuwsbrief van vorige week hebben we voor u het eerste stappenplan uiteengezet over het voortraject van de zoektocht naar een tweede woning in Spanje. Deze week willen wij u meer vertellen over de volgende stap, de zoektocht zelf.

Bezichtigen

Telefonisch of per e-mail maken we de afspraak voor een bezoek aan ons kantoor of eventueel op een nader te bepalen locatie. We halen u graag op van het vliegveld of u huurt een auto en komt op eigen gelegenheid naar de locatie. Op kantoor nemen we de selectie nogmaals door en kijken we of alle woningen nog beschikbaar zijn en of er geen prijsveranderingen hebben plaatsgevonden. Vervolgens gaan we gezamenlijk de gekozen woningen bezichtigen.

Tijdens de bezichtiging tonen wij u niet alleen de woningen, maar ook de omgeving met de mogelijke voor -en nadelen zoals onder andere zonligging, afstanden, stranden en voorzieningen die voor u belangrijk kunnen zijn. U geeft zelf een beoordeling aan de woning door middel van een cijfer te plaatsen op de print die u heeft meegekregen (waar u tevens uw notities op kunt maken). Zodoende kunt u zich aan het einde van de dag bij de evaluatie nog herinneren wat u allemaal gezien heeft. Na afloop brengen wij u naar het hotel of woning waar u verblijft. Neem de tijd om te relaxen na zo’n drukke dag en zet alle nog eens op een rijtje. Indien u meerdere dagen bezichtigt, wordt u de volgende dag weer opgehaald op het afgesproken tijdstip en gaat u wederom bezichtigen.

Op deze wijze komen we uiteindelijk bij de woning uit die aan uw wensen voldoet en u mogelijk het “wauw-gevoel” geeft.

Onderhandelen en aankopen

Heeft u uw droomwoning gevonden, dan gaan wij namens u de onderhandelingsfase in en vragen de eerste documenten op waarop vermeld staat wie de wettelijke eigenaar(s) zijn van de woning en of er schulden of bankbeslag op de woning liggen.

Zodra er een akkoord is over de aankoopprijs en de eerste ronde van onderzoek is afgerond, wordt er een reserveringsovereenkomst opgemaakt zodat de woning niet meer beschikbaar is op de markt. Een aanbetaling van € 3000,- of € 6000,- wordt door u op onze derdenrekening gestort. Het betalingsbewijs wordt ter bevestiging gestuurd naar de verkoper. Vervolgens gaan we een Spaanse bankrekening openen en zorgen voor het NIE nummer (vergelijkbaar met het Nederlandse BSN nummer). Onze advocaat – eigenlijk is het úw advocaat - gaat alle documenten doorlopen en kijken of er een bewoonbaarheidsverklaring aanwezig is of aangevraagd kan worden. De woning moet aan bepaalde eisen voldoen. Zonder bewoonbaarheidsverklaring is het niet mogelijk een hypotheek te verkrijgen en is het moeilijk om de woning later weer te verkopen. Nadat deze procedure positief is afgerond wordt er verlangd dat u een tweede aanbetaling doet van 10% van de aankoopprijs die wederom op de derdenrekening van CasaLasDunas gestort wordt.

Overdragen

Vervolgens gaan we een afspraak maken met de notaris, de verkopers en uzelf om de overdracht te laten doen plaatsvinden. Voor het bezoek aan de notaris wordt er nog een inspectie gedaan in de woning of alle afgesproken zaken wel of niet aanwezig zijn en er geen zichtbare gebreken zijn. Bij de notaris zullen wij aanwezig zijn met de advocaat voor de vertaling van de koopakte. Na de wederzijdse goedkeuring zal er ondertekend worden en het restant bedrag voldaan worden door middel van een  bankoverschrijving of bank-cheque.  Hier moet op gedronken worden en we zullen dan ook op ons kantoor het glas heffen met heerlijke Spaanse Cava en Jamon Ibérico. U bent nu eigenaar van de woning, maar u bent nog niet van ons af. Er is namelijk nog meer te doen en daar vertellen we volgende week meer over! 

Houd me op de hoogte

WhatsApp