Vergelijking kosten van levensonderhoud

Vergelijking kosten van levensonderhoud
17 dec 2021

Afgelopen jaren zal iedereen in Nederland wel gemerkt hebben dat er steeds harder gewerkt moet worden voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft.

Lonen, AOW en pensioenen stijgen in veel landen nauwelijks mee met de economische groei terwijl alles om ons heen steeds duurder wordtDaarbovenop komt ook nog eens de recente inflatie, die hoger is dan de afgelopen jaren. Europese consumentenprijsindex (HICP) september 2021: Nederland  +3.0%

Toch maar eens in Spanje kijken ? Daar liggen de kosten van levensonderhoud beduidend lager. Ter vergelijking is de ‘Cost of Living Index’ in Nederland 78,93, in België 75,79 en in Spanje 56,64.

Consumentenprijzen (zonder huur): Spanje 28,1% lager dan in Nederland

Restaurantprijzen: Spanje 29,7% lager dan in Nederland

Prijzen boodschappen: Spanje 29,4% lager dan in Nederland.

De benzine ligt gemiddeld rond de 1,40 en de wegenbelasting voor een auto kost zo’n 60,- per jaar.

Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo’n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland. Bovendien krijg je de Spaanse zon er nog gratis bij. Waar wacht je nog op….  Goedkoper in Nederland gaat het niet meer worden.

Bron: https://www.spanjevandaag.com/...

Houd me op de hoogte

WhatsApp