De Spaanse vastgoedmarkt ziet een opmerkelijke stijging van het aantal verkopen

De Spaanse vastgoedmarkt ziet een opmerkelijke stijging van het aantal verkopen
17 jul 2024

Volgens het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) werden in april in het hele land 53.091 transacties geregistreerd, het hoogste cijfer voor de maand april sinds 2008. Dit is ook 24% hoger dan dezelfde maand vorig jaar, wat de grootste stijging is sinds mei 2022. Soortgelijke trends worden waargenomen in het gehele land.

April 2024

Deze cijfers tonen een positieve trend na een daling van 19 % in maart, die voornamelijk te wijten was aan de paasweek. De jaarcijfers zien er tot nu toe ook bemoedigend uit. Tussen januari en april stegen de verkopen met 0,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Vooral de verkoop van nieuwbouwwoningen is met 9% gestegen, hoewel de verkoop van bestaande woningen met 1,3% is gedaald.

Volgens het INE wordt de stijging van het aantal geregistreerde transacties waargenomen voor zowel nieuwbouwwoningen, die met 31,7% zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (10.649 transacties), als herverkopen, die met 22,3% zijn gestegen (42.442 transacties).

In april had 93,1% van de vastgoedverkopen betrekking op particuliere woningen, terwijl 6,9% betrekking had op sociale woningen. In totaal steeg de verkoop van particuliere woningen met 25,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar (in totaal 49.416 transacties) en steeg de verkoop van sociale woningen met 6,4% (3.675 transacties).

Francisco Iñareta, woordvoerder van Idealista: "Net als bij de hypotheekcijfers die zijn gepubliceerd, heeft de hoge groei die door het INE wordt gerapporteerd een aanzienlijke seizoenscomponent vanwege de verschillende data van de paasweek in 2023 en 2024. Het aantal transacties lijkt zich echter te stabiliseren boven de 50.000 per maand, wat duidt op een organisch herstel van de markt dit jaar. Hoewel er momenteel niet genoeg aanbod op de markt is, is het mogelijk dat als deze trend zich voortzet, de verkoopvolumes zich de komende maanden stabiliseren en we in de tweede helft van het jaar een significante groei beginnen te zien."

Toename waargenomen in heel Spanje

Deze opleving in marktactiviteit is waargenomen in alle autonome gemeenschappen van het land, hoewel met enige variatie. De grootste toename in verkooptransacties werd waargenomen in Castilië-La Mancha (49,2%), Asturië (45%) en Aragon (44,5%), de enige regio's met een groei van meer dan 40% binnen een jaar.

De cijfers voor de Canarische Eilanden (39,3%), Navarra (39%), Andalusië (33%), La Rioja (30,6%) en Galicië (26,7%) liggen allemaal boven het nationale gemiddelde van 24%.

De rest van de regio's heeft ook een stijging gezien, maar deze ligt onder het nationale gemiddelde. De Valenciaanse Gemeenschap en de Balearen zagen een groei van 20% binnen het jaar zien, terwijl Murcia en Castilië en Leon een toename van 19% lieten zien. De meest gematigde groeicijfers waren in de autonome gemeenschappen Cantabrië (17,4%), Catalonië (16,6%), Baskenland (15%), Extremadura (1,2%) en Madrid (6,1%), waarbij de laatste twee de enige regio's waren met een stijging van één cijfer.

Bron: Idealista


Houd me op de hoogte

WhatsApp