Woningmarkt Costa Blanca bloeit: Stijgende prijzen en verkoopaantallen nemen toe!

Woningmarkt Costa Blanca bloeit: Stijgende prijzen en verkoopaantallen nemen toe!
27 jun 2024

De huizenmarkt in Spanje laat een stijging van het aantal verkochte woningen zien van 16,6%. Dit is een aanzienlijke groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Wanneer we dan kijken naar de woningmarkt aan de Costa Blanca in het bijzonder is hier een toename van 20,2% in het aantal vastgoedtransacties te zien.

Dit blijkt uit gegevens van het Spaanse vastgoedregister gepubliceerd eind mei 2024. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 151.476 woningen verkocht. Dit is een opvallend herstel na een daling van 10,8 op jaarbasis.

Grootste groei aan de Costa Blanca

De Costa Blanca blijft het meest aantrekken voor zowel Spaanse als Internationale kopers. In Alicante werden in totaal in het eerst kwartaal 12.807 woningen verkocht, hiermee werd een stijging van 20,2% behaald ten opzichte met het laatste kwartaal van 2023. Deze cijfers laten zien dat de aantrekkingskracht van de Costa Blanca als bestemming voor investeerders onverminderd blijft.

Prijsontwikkelingen en trends

De prijzen van vastgoed in Spanje lieten een lichte stijging van 1,9% zien. Daarentegen stegen de prijzen aan de Costa Blanca met wel 6,5%. Dit wordt met name veroorzaakt door de grote vraag naar kwaliteitswoningen. Echter in Alicante daalden de prijzen voor nieuwbouw met 13,9%, maar de prijzen voor bestaande woningen is gestegen met 0,5%.

In Valencia is een andere trend te zien, daar stegen de prijzen voor nieuwbouwwoningen met 8% en de bestaande woningen werden gemiddeld 0,3% hoger. In Murcia gingen de prijzen van zowel nieuwbouw als bestaande woningen naar beneden, met respectievelijk 10,6% en 3,1%. Op jaarbasis stegen de prijzen juist voor nieuwbouw in Murcia met 9,6% en daalden de prijzen voor bestaande woningen met 1,2%. 

Toenemende vraag uit het buitenland

Een belangrijke rol voor de Spaanse huizenmarkt blijft weggelegd voor de buitenlandse kopers. In kwartaal één van dit jaar werden 14,21% van alle woningen in Spanje aangekocht door een buitenlander. Aan de Costa Blanca is dit zelfs 43,03%, dit geeft de internationale aantrekkingskracht van de regio goed weer.

In dit kwartaal zijn de vier belangrijkste nationaliteiten die dit jaar een woning in Spanje aankochten Britten met 9,13%, Duitsers 6,77%, Marokkanen 6,06% en Fransen met 5,94%.

Financiën en Hypotheek

71,9% van alle verkochte woningen in het eerste kwartaal van dit jaar werd gefinancierd met een hypotheek, een matige stijging van 2,7% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. In Spanje bedroeg een hypotheek gemiddeld € 143.498 met een gemiddelde looptijd van 24,08 jaar en een aflossing per maand van € 734,80. Ondanks dat de hypotheekrentes stijgen wijst dit er op dat er vertrouwen is in de markt.

Marktvooruitzichten

Wat verder opvalt is de grote vraag naar luxe vastgoed aan de Costa Blanca. Dit wordt veroorzaakt door Spaanse en Internationale vastgoedinvesteerders die worden aangetrokken door het milde klimaat, de uitstekende voorzieningen en de perfecte infrastructuur. Ook de trend van het kopen van woningen voor de verhuur blijft sterkt zichtbaar; zowel voor lange termijn verhuur als korte termijn vakantieverhuur.

Met stijgende werkgelegenheid en een groei in het aantal bedrijfsoprichtingen toont de Spaanse economie veerkracht. Dit heeft een positief effect op de groeiende woningmarkt. Vastgoedbedrijven aan de Costa Blanca, zoals CasaLasDunas zijn ook optimistisch over de nabije toekomst van de woningmarkt in deze regio. Oprichter en eigenaar Hans van Let zegt daar het volgende over: Deze informatie volledig te bevestigen, met name de sterke vraag naar nieuwbouw op plan aan te kopen zodat voordeel van de aankooprijs belangrijke rol speelt bij de investeerder die tevens wenst te gaan verhuren waardoor het optimale rendement te verwachten is.”

Dit familiebedrijf dat al meer dan 25 jaar actief is aan de Costa Blanca, Costa Cálida en de Costa del Sol staat klaar om u te helpen bij uw investeringsplannen. 

Houd me op de hoogte

WhatsApp