Hoeveel kost het gemiddeld om een huis te kopen in Spanje?

Prijzen huizen spanje
30 apr 2024

Droom je ervan om een huis in het zonnige Spanje te kopen? Je bent niet de enige! Spanje is een van de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders die op zoek zijn naar een tweede huis, een vakantiehuis, of zelfs een permanente verhuizing. Maar wat kost het gemiddeld om een huis te kopen in Spanje? In deze blog nemen we je mee door de kosten en voordelen van het kopen van een huis in dit prachtige land.

Wat levert het geschat op als investering?

Een huis kopen in Spanje is niet alleen een geweldige manier om te genieten van het mooie weer en de ontspannen levensstijl, maar het kan ook een slimme investering zijn. De vastgoedmarkt in Spanje heeft de afgelopen jaren een gezonde groei doorgemaakt, en experts verwachten dat deze trend zal voortzetten.

Waardestijging

De prijzen van woningen in Spanje zijn de afgelopen jaren gestegen, en dit betekent dat je kunt profiteren van waardestijging op de lange termijn. Steden zoals Barcelona, Madrid, en populaire kustplaatsen zoals Marbella en de Costa del Sol hebben een stabiele vraag naar onroerend goed, wat bijdraagt aan de waardestijging van huizen in deze gebieden.

Verhuurinkomsten

Als je je huis in Spanje niet het hele jaar door zelf gebruikt, kun je het verhuren aan toeristen. Spanje trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, en vakantieverhuur kan een aanzienlijke bron van inkomsten zijn. Vooral in toeristische gebieden en tijdens het hoogseizoen kunnen de verhuurprijzen hoog zijn, wat je investering nog aantrekkelijker maakt.

Pensioenoptie

Voor veel mensen is het kopen van een huis in Spanje een geweldige optie voor hun pensioen. Niet alleen geniet je van een mild klimaat en een ontspannen levensstijl, maar je hebt ook de mogelijkheid om je huis te verkopen tegen een hogere waarde of om het te verhuren voor extra inkomsten.

Wat zijn de kosten bij aankoop van een huis in Spanje?

Bij het kopen van een huis in Spanje komen er verschillende kosten kijken naast de aankoopprijs van het huis. Hier is een overzicht van de belangrijkste kosten die je kunt verwachten:

Notariskosten

In Spanje is het gebruikelijk dat de aankoop van een huis wordt vastgelegd door een notaris. De notariskosten liggen meestal tussen de 0,5% en 1% van de aankoopprijs. De notaris zorgt ervoor dat alle juridische documenten correct zijn en registreert de transactie.

Registratiekosten

Na de ondertekening van de koopakte moet de eigendomsoverdracht worden geregistreerd bij het kadaster. De registratiekosten liggen meestal tussen de 1% en 2% van de aankoopprijs.

Advocaatkosten

Het inschakelen van een advocaat is sterk aan te raden bij het kopen van een huis in Spanje. De advocaat kan je helpen met het controleren van de juridische status van het onroerend goed en het opstellen van het koopcontract. De kosten voor een advocaat liggen meestal tussen de 1% en 1,5% van de aankoopprijs.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een bestaand huis betaal je overdrachtsbelasting, die varieert tussen de 6% en 10% van de aankoopprijs, afhankelijk van de regio waar het huis zich bevindt.

BTW en zegelrechten

Als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je in plaats van overdrachtsbelasting BTW (IVA) van 10% en zegelrechten van ongeveer 1,5%.

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een huis kopen in Spanje?

Hoewel het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een huis in Spanje, moet je rekening houden met het bedrag dat je zelf moet inbrengen. Hier zijn enkele richtlijnen:

Aanbetaling

De meeste banken in Spanje financieren tot 70% van de aankoopprijs voor niet-ingezetenen. Dit betekent dat je minstens 30% van de aankoopprijs zelf moet inbrengen als aanbetaling. Voor ingezetenen kan dit percentage hoger zijn, vaak tot 80% of zelfs 90%.

Kosten koper

Naast de aanbetaling moet je ook de bijkomende kosten zoals notariskosten, registratiekosten, advocaatkosten en belastingen zelf betalen. Dit kan oplopen tot ongeveer 10% tot 15% van de aankoopprijs. Het is dus verstandig om dit bedrag van tevoren in te calculeren.

Voorbeeldberekening

Stel dat je een huis koopt van €250.000, dan heb je mogelijk de volgende bedragen nodig:

  • Aanbetaling (30%): €75.000
  • Bijkomende kosten (10%): €25.000 In totaal zou je dus ongeveer €100.000 aan eigen geld nodig hebben.

Hoeveel belasting betaal je als je een huis in Spanje koopt?

Het belastingstelsel in Spanje is vrij gunstig voor huizenkopers. Hier is een overzicht van de belangrijkste belastingen waarmee je te maken krijgt:

Overdrachtsbelasting (ITP)

Bij de aankoop van een bestaand huis betaal je overdrachtsbelasting, die varieert tussen de 6% en 10% van de aankoopprijs, afhankelijk van de regio. In sommige regio's zijn er verlaagde tarieven voor jonge kopers of voor mensen die hun eerste woning kopen.

BTW (IVA) en zegelrechten

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis betaal je 10% BTW en ongeveer 1,5% zegelrechten. Deze belastingen worden betaald bij de aankoop en zijn eenmalig.

Jaarlijkse onroerendezaakbelasting (IBI)

Als eigenaar van een huis in Spanje betaal je jaarlijks onroerendezaakbelasting, ook wel IBI genoemd. Het bedrag varieert afhankelijk van de waarde van het onroerend goed en de gemeente waar het zich bevindt. De IBI is meestal tussen de 0,4% en 1,1% van de kadastrale waarde van de woning.

Wat zijn de vaste lasten van een huis in Spanje?

Naast de aankoopkosten en belastingen zijn er ook jaarlijkse vaste lasten waar je rekening mee moet houden:

Gemeentelijke belastingen

Je betaalt jaarlijks gemeentelijke belastingen zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemeente en de grootte van je woning.

Verzekeringen

Het is aan te raden om je huis in Spanje te verzekeren tegen schade door brand, diefstal en natuurrampen. De kosten voor een opstalverzekering variëren afhankelijk van de waarde van je woning en de dekking die je kiest.

Onderhoudskosten

Afhankelijk van de leeftijd en staat van je woning, kunnen er onderhoudskosten zijn voor reparaties en renovaties. Het is verstandig om een reservefonds aan te leggen voor onverwachte kosten.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je een appartement of een huis in een gemeenschappelijk complex koopt, betaal je maandelijkse bijdragen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zoals zwembaden en tuinen. Deze kosten variëren afhankelijk van de voorzieningen en de grootte van het complex.

Huis in Spanje kopen via een Nederlandse makelaar

Het kopen van een huis in Spanje via een Nederlandse makelaar kan veel voordelen bieden, vooral als je de taal nog niet volledig beheerst of onbekend bent met de lokale markt. Hier zijn enkele voordelen:

Taal- en cultuurverschillen overbruggen

Een Nederlandse makelaar die gespecialiseerd is in Spaans vastgoed kan helpen bij het overbruggen van taal- en cultuurverschillen. Zij spreken vloeiend Spaans en kunnen als tussenpersoon optreden tussen jou en de verkoper, wat het proces veel soepeler maakt.

Lokale marktkennis

Nederlandse makelaars die in Spanje werken, hebben uitgebreide kennis van de lokale vastgoedmarkt. Ze kunnen je adviseren over de beste locaties, prijzen en marktomstandigheden. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen en de beste deal te krijgen.

Juridische en administratieve ondersteuning

Een goede makelaar kan je begeleiden bij alle juridische en administratieve stappen die nodig zijn om een huis in Spanje te kopen. Ze kunnen je helpen bij het verkrijgen van je NIE-nummer, het openen van een Spaanse bankrekening en het regelen van de koopakte.

Persoonlijke begeleiding

Het kopen van een huis in een ander land kan een grote stap zijn, en het is fijn om iemand aan je zijde te hebben die je persoonlijke begeleiding biedt. Nederlandse makelaars kunnen je helpen bij elke stap van het proces, van het vinden van de juiste woning tot het afronden van de aankoop.

Het kopen van een huis in Spanje kan een geweldige investering zijn en biedt je de mogelijkheid om te genieten van het prachtige klimaat en de ontspannen levensstijl. Hoewel er verschillende kosten en stappen bij komen kijken, zijn de voordelen talrijk. Met een goede voorbereiding en de juiste ondersteuning kun je jouw droomhuis in Spanje vinden en genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een tweede woning of een permanente verhuizing overweegt, Spanje biedt tal van mogelijkheden en een aantrekkelijke vastgoedmarkt. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap naar je nieuwe leven in Spanje en maak je droom waar!

Ons Team

Bedankt voor het lezen van dit artikel. We hopen dat we je hebben inspireren bij het zoeken van een huis in Spanje. We zullen onszelf nog even voorstellen…Wij zijn CasaLasDunas! Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis of een permanent verblijf in Spanje, ons team van ervaren vastgoed professionals staat voor je klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Wij geloven in het bieden van persoonlijke aandacht en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt bij het vinden van dé ideale woning.

Dus als je op zoek bent naar woningen aan de Costa Blanca, neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om van je te horen en te helpen bij het vinden van jouw droomwoning in het zonnige Spanje. Ook voor het ideale vakantiehuisje kun je contact met ons opnemen!

Zoek in ons huuraanbod   Zoek in ons koopaanbod

Houd me op de hoogte

WhatsApp