Nieuwe dag en nacht warmterecords in Spanje in januari

Nieuwe dag en nacht warmterecords in Spanje in januari
18 jan 2024

Spanje beleeft een zeer zachte winterperiode, met op veel plaatsen opvallend hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Verschillende weerstations in het land hebben de afgelopen dagen nieuwe warmterecords voor de maand januari genoteerd.

Weliswaar geen warmterecords, maar op woensdag werden de hoogste temperaturen van heel Spanje niet alleen geregistreerd op de Canarische Eilanden, maar ook in de regio Murcia en de provincie Alicante aan de Costa Blanca en in de provincie Valencia. De hoogste temperatuur volgens de Spaanse weerdienst AEMET werd op woensdag geregistreerd op Tenerife (26,5 graden) gevolgd door Murcia (25,7), Pego en Rojales (Alicante, 25,4), La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria, 25,3), Alicante (25,3), Carcaixent (Valencia, 25,2), Miramar (Valencia, 25,1) en Playa del Ingles en Maspalomas (Gran Canaria, 24,9).

Deze week zijn echter op meerdere plaatsen in Spanje nieuwe warmterecords voor januarinachten gemeten. Zo werd in de nacht van maandag op dinsdag in Madrid een minimumtemperatuur van 11,1 graden opgetekend. Dat is de warmste januarinacht sinds het begin van de metingen in 1920. Ook in steden als Alicante (16,8 graden hoogste sinds 1854), Cáceres (13,1 graden hoogste sinds 1983), Salamanca (12 graden hoogste sinds 1979) en Ávila (8,9 graden hoogste sinds 1983) zijn nieuwe records gevestigd voor de warmste januarinacht ooit.

De extreem hoge nachttemperaturen worden veroorzaakt door warme winden uit het zuidwesten, in verband met stormen als Hipólito en Irene. Normaal gesproken liggen de temperaturen in januari een stuk lager, maar nu worden op veel plaatsen in Spanje waarden gemeten die meer gebruikelijk zijn in maart. Naar verwachting keert het weer vanaf vrijdag weer terug naar normalere waarden voor januari met vorst aan de noordkant van het schiereiland.

Ook op de Canarische Eilanden is het extreem warm voor deze tijd van het jaar. Zo werden de afgelopen dagen zogenaamde tropische nachten gemeten, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden daalt. Dit fenomeen wordt normaal pas later in het jaar verwacht. De hoge temperatuur ’s nachts zorgt voor een zwoele sfeer op de eilanden.

Niet alleen ’s nachts wordt het warmterecord verbroken, ook overdag is het opvallend zacht. Zo werd dinsdag op Gran Canaria een maximumtemperatuur van maar liefst 30,8 graden gemeten. Dat is de hoogst genoteerde temperatuur op het eiland in de maand januari sinds het begin van de metingen in 1951. Ook op Fuerteventura (29,9 graden) sneuvelde het dagrecord. Deze extreem hoge temperaturen voelen meer als een zomerse dag in mei/juni dan als een winterse januaridag.

Bron: Spanjevandaag

Houd me op de hoogte

WhatsApp