Waarom overwinteren in Spanje?

Waarom overwinteren in Spanje?
19 okt 2023

Heb je behoefte om aan de Nederlandse of Belgische winter te ontsnappen? Denk dan eens aan Spanje. Al decennialang gingen vele Noord-Europeanen je voor naar dit Zuid-Europese land met het hele jaar door een mild klimaat.

Met de kerstdagen genieten van een visje op de boulevard? Of in januari met korte mouwen een heerlijke fietstocht maken door het groene achterland? Zittend op je balkon genieten van een wijntje of gezellig met landgenoten koffie drinken in het centrum van een leuk dorp? Als dit aanlokkelijk klinkt, bedenk dan dat de mogelijkheden om te overwinteren in Spanje groot zijn.

Overwinteren in Spanje

Vanaf begin jaren zeventig trokken duizenden 65-plussers na de zomer voor een maand of vijf naar Spanje om daar de winter door te brengen. In hun kielzog kwam het massatoerisme naar de zonovergoten Costa's op gang. Ondernemers in veel kustplaatsen zagen – en zien nog steeds - in de winter een uitstekende mogelijkheid om de seizoenafhankelijkheid van het toerisme te verminderen en boden hun appartementen en hotelkamers aan voor veel lagere prijzen.

Vooral de Middellandse Zeekust is populair onder de overwinteraars. Hier steekt de Costa Blanca dan nog uit vanwege het bijzondere micro-klimaat dat er heerst en de afstand tot Nederland en België. Een rit naar de omgeving van Alicante en Benidorm is goed te doen met de auto vanuit het noorden.

Benidorm, het mekka voor overwinteraars

Velen zullen direct aan Benidorm denken bij de term ‘overwinteren in Spanje’. De populaire badplaats wordt nog steeds geassocieerd met grijze hoofden en telt waarschijnlijk het hoogste aantal rollators en scootmobiels per hoofd van de bevolking van Spanje. In geen andere Spaanse plaats is het Nederlandstalige verenigingsleven zo rijk vertegenwoordigd met om en nabij de twintig clubs. Hier kun je terecht voor een bingo- of bridgeavond, voor excursies of om gewoon een kaartje te leggen of koffie te drinken met gelijkgestemden.

Andere plaatsen in Spanje om te overwinteren

Maar ook in en rond plaatsen als Dénia, Jávea, Moraira, Calpe, Altea, Alfaz del Pi, Orihuela en Torrevieja is het in de winter goed toeven. Houd wel rekening met een groot verschil in dag- en nachttemperatuur in de Spaanse winter. Als de zon hoog aan de hemel staat bereikt het kwik gemakkelijk de 20 graden, om ’s avonds en ’s nachts te zakken naar een graad of 12 tot 14 waarbij de gevoelstemperatuur veelal wat lager ligt door de invloed van wint of vochtigheidsgraad.

Gezondheidsvoordelen overwinteren in Spanje

Al in vorige eeuwen schreven artsen een verblijf in een warmer land voor aan mensen met last van depressieve gevoelens in de winter. Een gebrek aan zonlicht in de wintermaanden kan een somber gevoel veroorzaken. Met het opzoeken van de zon tussen november en maart voorkom je de negatieve gevolgen van kou en vochtigheid voor een groot deel. Het milde klimaat heeft naast een positieve invloed op het gemoed ook gezondheidsvoordelen. Vooral mensen met aandoeningen als reuma en artrose ondervinden voordelen bij de drogere en warmere lucht. Ook mensen met fibromyalgie en astma zien hun toestand verbeteren bij een verblijf in een warm en droog klimaat. Een bijkomend voordeel van warmere en droge dagen is dat het ondernemen van activiteiten zoals wandelen of een fietstochtje veel eenvoudiger kan. De gezondheidsvoordelen van een actiever bestaan met meer beweging in de buitenlucht zijn wel bekend. Overwinteren in een zonnig land is dus voor mensen die het zich qua tijd en verplichtingen in hun eigen land kunnen veroorloven een goede optie.

Vakantiewoningen en appartementen in de wintermaanden

Overweegt u om uw winter in Spanje door te brengen. Dan is een goede eerste stap daartoe contact op te nemen met CasaLasDunas. Deze Nederlandstalige vastgoedadviseur en makelaar beschikt over prachtige luxe vakantiewoningen en comfortabele appartementen die ook afgestemd zijn op de wintermaanden. Als u twee maanden of langer aan de Costa Blanca wilt verblijven kunt u bij CasaLasDunas goedkoop overwinteraccommodaties vinden om te overwinteren. U betaalt dan per maand en niet per week. Voor een verblijf tussen november en maart heeft u de keuze uit luxueuze villa’s met privé zwembad, huisjes iets verder van de kust of juist aan de golfbaan, prachtige bungalows vlakbij het strand, appartementen met zeezicht of juist in de stad. Het team van CasaLasDunas is er voor u, ook wanneer u al in Spanje bent.

Bron: InSpanje.nl

Houd me op de hoogte

WhatsApp