De jaarlijkse walvistrek is begonnen!

De jaarlijkse walvistrek is begonnen!
5 jul 2023

De passage van gewone vinvissen voor de kust van Dénia is een fenomeen dat het hele jaar door voorkomt en in de maanden juni en juli intenser wordt. Sinds 15 juni jongstleden zijn vijftien van deze walvissen voor onze kusten waargenomen, volgens gegevens van de Polytechnische Universiteit van Valencia

De milieu- en mariene dienst van de gemeenteraad van Dénia nodigt iedereen die een exemplaar van de gewone vinvis voor de kust ziet, uit om de waarneming telefonisch te melden via 0034 616 947 579.Gelijktijdig met de start van dit voorbijgaande seizoen lanceren de gemeenteraad van Dénia en de ngo Eucrate nog een jaar de Rorqual 2023-vrijwilligerscampagne, waarin geïnteresseerde mensen kunnen deelnemen aan walvisobservatietaken vanaf het observatiestation van de Torre del Gerro en bijdragen aan het verzamelen van gegevens voor het onderzoek naar de trekpassage van deze walvissen door Kaap Sant Antoni. 

Over de walvistrek:

De meeste soorten vinvissen houden jaarlijkse trektochten van de voortplantingsgronden rond de evenaar in de winter naar de voedselgronden in de poolwateren in de zomer. Deze tochten zijn meestal meer dan 3200 kilometer lang. Meestal zijn het de oudere en zwangere dieren die als eerste wegtrekken.

Wist je dat:

Vinvissen zijn gestroomlijnde dieren. Ze danken hun naam aan de kleine maar opvallende rugvin, die ver op de rug geplaatst staat. Van de kin tot de navel lopen huidplooien, die zich uitzetten bij het jagen op plankton. De mond wordt daarbij uitzonderlijk groot. Vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes. Ze verschillen in grootte van de dwergvinvis, die 9 meter lang en 9 ton zwaar kan worden, tot de blauwe vinvis, die 27 meter lang en 150 ton zwaar kan worden. De kop beslaat bij veel soorten ongeveer een kwart van de totale lichaamslengte. Op de top van de kop zit een dubbel spuitgat.


Bronvermelding:  https://www.denia.com/nl  /  https://nl.wikipedia.org/wiki/...

Fotogalerij

Houd me op de hoogte

Resultaten

WhatsApp