Semana Santa - Pasen in Spanje!

Semana Santa - Pasen in Spanje!
6 apr 2023

Semana Santa: Indrukwekkende ingetogen optochten tijdens de Heilige week (week vóór Pasen) die het lijden en de verrijzenis van Christus uitbeelden. 

Pasen is het meest gevierde religieuze feest, waarbij de traditie onuitwisbare sporen heeft nagelaten. De “pasos” (de beeldengroepen) die meegedragen worden tijdens de processies zijn enorm groot en zwaar. Er zijn taferelen van 1500 kg, maar er zijn er ook die 6000 kg wegen. Deze pasos worden dan ook door meerderen gedragen in een speciaal ritme. Het is zelfs een hele familie-eer om als “nazareño” (diegene die de pasos dragen) in de Semana Santa te mogen meelopen. 

Ook veel boetelingen in pij met puntkap over het hoofd lopen er in mee. Het is voor de meeste Spanjaarden het hoogtepunt van het jaar! Tijdens de Semana Santa zijn er alle dagen processies, maar de meest indrukwekkende zijn wel die van witte donderdag, goede vrijdag en paaszondag. Voor de Spanjaard is het iets heel specifieks. Elke Spanjaard komt dan normaal terug naar zijn geboortedorp of –stad.  In Torrevieja zijn er mooie processies, maar ook in Orihuela (stad) en Murcia zijn er processies met nationaal cultureel belang. De Palmenprocessie van Elche (zondag vóór Pasen) is eveneens van internationaal belang. Hou er wel rekening mee dat er duizenden mensen komen naar komen kijken. 

Houd me op de hoogte

WhatsApp