Spanje laat weer reizigers toe

Spanje laat weer reizigers toe
3 jul 2020

De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

Corona maatregelen

Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden op uw bestemming in Spanje. Over het algemeen geldt houd 1,5 meter afstand. Het dragen van mondkapjes is verplicht in openbare ruimten als u geen 1,5 meter afstand kunt houden (buiten en binnen, ook in winkels). Ook in het OV, vliegtuigen, schepen en particulier vervoer met inzittenden uit verschillende huishoudens (incl. chauffeur). Er zijn uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje. Deze gelden voor mensen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen. De uitzondering geldt ook tijdens het sporten in de buitenlucht, of bij activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje (zoals bijvoorbeeld in een restaurant). Autonome regio’s hebben de bevoegdheid om aanvullende maatregelen te nemen.

Schiphol en het coronavirus

Op Schiphol vragen ze je vriendelijk:

  • 1,5 meter afstand van elkaar te houden
  • Je mondkapje te dragen bij check-in, tijdens security- en grensprocessen en bij het boarden
  • Een gezondheidsverklaring bij je te hebben
  • Regelmatig je handen te wassen
  • Te hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog
  • Papieren zakdoekjes te gebruiken en ze na het neussnuiten weg te gooien
  • Handen schudden te vermijden
  • Zo min mogelijk dingen met je handen aan te raken
  • Contactloos te betalen
  • Onze aanwijzingen op te volgen

Als u vertrekt vanuit een Belgische luchthaven dan is een gezondheidsverklaring niet nodig.

Tijdens de vlucht
Mondkapjes op tijdens vlucht. Bij vluchten vanuit België geldt dit bij alle maatschappijen vanaf 6 jaar. Bij vluchten vanuit Nederland geldt dit bij Transavia vanaf 13 jaar en bij KLM vanaf 10 jaar dus controleer dit altijd even bij uw vliegmaatschappij waar u mee vliegt.

Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje
Op de vliegvelden in Spanje krijgt u te maken met een drievoudige gezondheidscontrole. Deze controles gelden op alle vliegvelden en bij alle havens van Spanje.

Controle 1
Deze bestaat uit de controle van het verplichte formulier dat de reizigers bij zich moeten hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht. Het formulier is HIER te downloaden zodat u voorbereid bent en het thuis in wilt vullen. 

Controle 2
Bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht. De normale temperatuur is ongeveer 37 graden maar als deze 38 graden of meer is dan is er sprake van koorts wat kan aangeven dat iemand ziek is geraakt door het coronavirus want bij ruim 80% van de geteste corona-patiënten is er sprake van koortsklachten.

Controle 3
De derde controle die door het gezondheidspersoneel van Sanidad Exterior wordt uitgevoerd is een visuele controle.

Meer informatie...

Houd me op de hoogte

WhatsApp